Εντυπωσιακά Φαινόμενα Από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble Καταγράφουν Αστρικό Ηφαίστειο στο Άστρο R Aquarii
Τεχνολογία & Επιστήμη

Εντυπωσιακά Φαινόμενα Από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble Καταγράφουν Αστρικό Ηφαίστειο στο Άστρο R Aquarii

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες αποκαλούν «αστρικό ηφαίστειο». Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τις βίαιες εκρήξεις του άστρου R Aquarii, που εκτοξεύουν ύλη γύρω του. Ο όρος αστρικό ηφαίστειο χρησιμοποιείται διότι οι εκκενώσεις ύλης συμβαδίζουν με τον τρόπο που οι ηφαιστειακές εκρήξεις εκτοξεύουν λάβα από τον φλοιό της Γης.

Το R Aquarii δεν είναι απλώς ένα μοναδικό άστρο, αλλά αποτελεί ένα συμβιωτικό και μεταβλητό σύστημα που περιλαμβάνει έναν κόκκινο γίγαντα και έναν λευκό νάνο, οι οποίοι περιφέρονται μεταξύ τους σε έναν αιώνιο κοσμικό χορό. Ο κόκκινος γίγαντας παρουσιάζει παλμικές μεταβολές στη θερμοκρασία και τη φωτεινότητά του σε μια περίοδο 390 ημερών, η οποία συμπίπτει με την 44χρονη τροχιακή περίοδο του λευκού νάνου.

Όταν ο λευκός νάνος αναρροφά υλικό από τον κόκκινο γίγαντα μέσω της βαρυτικής του έλξης, δημιουργείται ένας δίσκος ύλης γύρω του. Ο δίσκος αυτός συσσωρεύεται μέχρι που να καταρρεύσει και να προκαλέσει νέα έκρηξη, εκτοξεύοντας πίδακες υλικού και επαναλαμβάνοντας την κυκλική διαδικασία.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη λειτουργία του Hubble αναφέρουν: «Αυτό το ξέσπασμα εκτοξεύει ισχυρούς πίδακες που φαίνονται ως νήματα που εκτοξεύονται από το δυαδικό σύστημα, σχηματίζοντας βρόχους και ίχνη καθώς το πλάσμα αναδύεται με τη μορφή σερπαντίνων. Το πλάσμα συστρέφεται από τη δύναμη της έκρηξης και διοχετεύεται προς τα πάνω και προς τα έξω από ισχυρά μαγνητικά πεδία. Η εκροή φαίνεται να λυγίζει πίσω στον εαυτό της σε ένα σπειροειδές σχέδιο. Τα νήματα λάμπουν στο ορατό φως επειδή ενεργοποιούνται από την ακτινοβολία με φυσαλίδες από το αστρικό δίδυμο που είναι το R Aquarii».

Το νεφέλωμα γύρω από αυτό το δυαδικό άστρο ονομάζεται Cederblad 211 και μπορεί να συνιστά το κατάλοιπο μιας αστρικής έκρηξης σουπερνόβα.

Πηγή: naftemporiki.gr