Μια επιδημία που πλήττει τα στρείδια στις ακτές των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία τόσο στους καλλιεργητές όσο και στους επιστήμονες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα καταφέρει να κατανοήσουν την αιτία αυτής της τραγικής κατάστασης. Από την ανατολική ακτή μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού, εκατομμύρια εκτρεφόμενα στρείδια, που καλλιεργούνται σε κλουβιά ή σακούλες σε παλιρροϊκές περιοχές, έχουν υποστεί αλλεπάλληλες απώλειες λόγω του συνδρόμου αιφνίδιας ασυνήθιστης θνησιμότητας (SUMS), το οποίο προκαλεί την καταστροφή της σάρκας τους.
Η κατάσταση έχει δημιουργήσει σοβαρούς προβληματισμούς στην εποχιακή βιομηχανία των στρειδιών, με πολλές φάρμες να κλείνουν εντελώς και άλλες να αναγκάζονται να μετακομίσουν βόρεια. Ο καθηγητής Μπιλ Γουόλτον από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης της Βιρτζίνια επισημαίνει ότι οι καλλιεργητές είναι απεγνωσμένοι και απλώς δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν την κρίση αυτή.
Το σύνδρομο σχετίζεται με τη θνησιμότητα των στρειδιών, ωστόσο δεν επηρεάζει όλα τα άτομα. Οι επιστήμονες τείνουν να πιστεύουν ότι οι εντατικές πρακτικές υδατοκαλλιέργειας μπορεί να δημιουργούν στρεσογόνες συνθήκες, ενισχυόμενες από την κλιματική αλλαγή που έχει οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων και μείωση των επιπέδων οξυγόνου. Ακόμη, η γενετική προσαρμογή των στρειδιών, τα οποία εκτρέφονται για να είναι στείρα, μπορεί να επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς τα στρείδια αυτά έχοντας πιο πολλούς χρωμοσώματα ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτα υπό αυτές τις συνθήκες.
Δραστηριοποιούμενη ερευνητική ομάδα σκοπεύει να ξεκινήσει μια οργανωμένη μελέτη για να διερευνήσει το φαινόμενο σε περίπου 20 φάρμες εκτροφής στρειδιών στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Πηγή: naftemporiki.gr