Απειλές και Προκλήσεις της Διαστημικής Βιομηχανίας για το Περιβάλλον και την Ατμόσφαιρα
Η διαστημική βιομηχανία γνωρίζει μια ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αυτή η άνθηση συνοδεύεται από σοβαρές περιβαλλοντικές ανησυχίες. Ένας βασικός κίνδυνος είναι ο τεράστιος όγκος των λεγόμενων διαστημικών σκουπιδιών, που περιλαμβάνουν δορυφόρους που δεν λειτουργούν πλέον και διάφορα μέρη διαστημικών αντικειμένων που κινούνται γύρω από τη Γη με υψηλές ταχύτητες. Οι συγκρούσεις αυτών των αντικειμένων έχουν ήδη δημιουργήσει νέες ποσότητες σκουπιδιών.
Μέσα σε μόλις 15 χρόνια, οι ετήσιες εκτοξεύσεις πυραύλων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, ενώ οι δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη έχουν δεκαπλασιαστεί, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Statista. Η ποσότητα των διαστημικών απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων παλαιών δορυφόρων και χρησιμοποιημένων σταδίων πυραύλων, έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, με εκατοντάδες τόνους αυτών των σκουπιδιών να εξατμίζονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η τάση θα χειροτερέψει, με εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι έως και 100.000 διαστημικά αντικείμενα θα εισέλθουν σε τροχιά γύρω από τη Γη μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
Η υιοθέτηση της στρατηγικής της ελεγχόμενης πτώσης των πυραύλων και δορυφόρων στην ατμόσφαιρα έχει προταθεί ως μια μέθοδος για τη μείωση της δημιουργίας νέων σκουπιδιών. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες διαδικασίες δεν είναι όσο αβλαβείς όσο πιστεύαμε. Οι εκπομπές κατά την ατμοσφαιρική καύση δορυφόρων μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον, όπως η αύξηση των συγκεντρώσεων οξειδίων του αλουμινίου, τα οποία ενδέχεται να καταστρέψουν το όζον, το ζωτικό αέριο που προστατεύει τη Γη από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.
Μια μελέτη στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» αναφέρει ότι οι οξειδωτικές συγκεντρώσεις στη μεσόσφαιρα και τη στρατόσφαιρα μπορεί να αυξηθούν κατά έως και 650% στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, κάτι που θα μπορούσε να έχει «δυνητικά σημαντικές» επιπτώσεις στο όζον. Υποστηρίζεται επίσης ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από πυραύλους μπορεί να έχει δομικές αλλαγές στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, που είναι πιο απομακρυσμένα από συμβατικούς ρυπαντές.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι εάν η ατμοσφαιρική ρύπανση από τους πυραύλους δεν ελεγχθεί, οι συνέπειες για το περιβάλλον μπορεί να είναι δραματικές. Ο Σεμπάστιαν Ίστχαμ, ερευνητής στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η ρύπανση από τους πυραύλους σε τέτοια ύψη είναι μια «μη ελεγχόμενη περιοχή». Οι τελευταίες έρευνες επισημαίνουν την ανάγκη για άμεσες δράσεις προκειμένου να αποφευχθεί μια εν δυνάμει περιβαλλοντική κρίση, καθώς η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί στα επόμενα πέντε χρόνια.
Η έρευνα για τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις διαστημικές πτήσεις παραμένει σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της λήψης μέτρων τώρα προτού είναι πολύ αργά. Πηγή: naftemporiki.gr