Ανακάλυψη άγνωστης ζώνης υποβύθισης στον Ειρηνικό που αλλάζει την αντίληψη για τη γεωλογική ιστορία της Γης
Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα νέο και άγνωστο σημείο υποβύθισης στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει δραστικά την κατανόησή μας σχετικά με τη γεωλογική ιστορία της Γης. Η συγκεκριμένη περιοχή ονομάζεται «ζώνη μετάβασης του μανδύα» και βρίσκεται στην πλάκα Nazca, περίπου 1,500 χλμ. από τη Χιλή. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυτή η ζώνη έχει ασυνήθιστο πάχος και θερμοκρασία σε σχέση με τις γύρω περιοχές.
Η ανακάλυψη είναι σημαντική, καθώς αμφισβητεί τις υπάρχουσες θεωρίες για την εσωτερική δομή της Γης. Μελέτες αποκάλυψαν υπολείμματα μιας αρχαίας ζώνης υποβύθισης, πιθανόν κομμάτι μιας μεγάλης τεκτονικής πλάκας που είχε αποκοπεί και βυθιστεί πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια. «Αυτή η παχύρρευστη περιοχή λειτουργεί σαν ένα απολιθωμένο δακτυλικό αποτύπωμα υποβληθέντος θαλάσσιου πυθμένα», δήλωσε ο Γινγκτσουάν Βανγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.
Ο Βανγκ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι το υλικό στην περιοχή κινείται πιο αργά από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως, κάτι που δείχνει ότι οι ωκεάνιες πλάκες μπορούν να κολλάνε κατά τη διάρκεια της υποχώρησής τους μέσω του μανδύα. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science Advances» και προσφέρει νέες προοπτικές για την κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης της Γης.
Επιπλέον, η έρευνα αναφέρει ότι το πρόσφατα ανακαλυφθέν κομμάτι πυθμένα θα μπορούσε να ρίξει φως στην Επαρχία Μεγάλης Χαμηλής Διάτμησης του Ειρηνικού (LLSVP), μια μυστηριώδη περιοχή του κατωτέρου μανδύα. Η παρούσα δομή του LLSVP έχει αναδείξει πολλά ερωτήματα στους επιστήμονες, αλλά η ανακάλυψη αυτή μπορεί να προσφέρει μια εξήγηση για το παράξενο σχήμα της περιοχής.
«Η ανακάλυψή μας ανοίγει νέα ερωτήματα σχετικά με το πώς η βαθιά Γη επηρεάζει αυτό που παρατηρούμε στην επιφάνεια», πρόσθεσε ο Βανγκ. Αυτή η νέα κατανόηση μπορεί να ωθήσει τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τις υπάρχουσες θεωρίες σχετικά με τις τεκτονικές πλάκες και να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πλανήτη μας.
Πηγή: naftemporiki.gr