Συνεχιζόμενη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω γεωπολιτικών κρίσεων και ρευστότητας
Σε πτωτική τροχιά συνεχίζει να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις πρόσφατες απώλειες να προστίθενται στην καθοδική πορεία που έχει εγκαινιαστεί από τις 27 Σεπτεμβρίου, όταν η αγορά σημείωσε σωρευτική πτώση της τάξης του 3%. Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να ανατρέπει τις προσδοκίες και τις επενδυτικές διαθέσεις, αφήνοντας τους αγοραστές σε περίοδο αδυναμίας.
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελαφρά κάμψη 0,46% και κλείνοντας στις 1.423,13 μονάδες, με ημερήσιες διακυμάνσεις που εκτείνονται από 1.418,87 έως 1.427,42 μονάδες. Η ρευστότητα του χρηματιστηρίου έχει περιοριστεί λόγω της διαδικασίας τοποθέτησης στην Εθνική Τράπεζα, καθώς και της εξαγγελθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη Cenergy, που έχει καταναλώσει έναν σημαντικό μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων.
Στο ταμπλό, οι πωλητές είναι σε κυρίαρχη θέση. Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί περί το 1,5%, πλησιάζοντας την τιμή του placement, ενώ οι Πειραιώς και Eurobank χάνουν κοντά το 1%. Αντίθετα, η Τράπεζα Κύπρου σημειώνει άνοδο 6%, εν μέσω της εισόδου της στον Γενικό Δείκτη. Ο τραπεζικός δείκτης συνολικά παρουσίασε πτώση επηρεασμένος από το γενικό κλίμα, με την πτώση του να φτάνει το -0,95%.
Η κατάσταση στις μετοχές των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνει αρνητική. Η Cenergy υποχωρεί κατά 1,3%, ενώ μεγάλοι οίκοι όπως η Coca Cola και η Titan χάνουν επίσης έδαφος. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης συντελείται σε πτώση με δυσμενείς επιδόσεις από τις μετοχές της Dimand και άλλες εισηγμένες.
Η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι αγορές έχουν επηρεαστεί από την αβεβαιότητα και την απόσταση από τα πρόσφατα υψηλά των 1.354 μονάδων. Αυτή η κατάσταση διατηρεί τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.450 μονάδες, με την πιο κοντινή στήριξη να βρίσκεται στις 1.400 μονάδες.
Στο εξωτερικό, οι δείκτες εμφανίζουν επίσης πτωτική πορεία, με το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να καταγράφει έντονη πτώση σχεδόν 8%. Οι ανησυχίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική και την αύξηση των επιτοκίων προσθέτουν στο κλίμα αβεβαιότητας.
Πηγή: naftemporiki.gr