Οι κυβερνήσεις κεντροαριστερών κομμάτων σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στις υποσχέσεις τους προς τους πολίτες και τις πιέσεις που ασκούν οι αγορές. Οι Εργατικοί στη Βρετανία, για παράδειγμα, θριάμβευσαν πρόσφατα, αλλά πριν ακόμη παρουσιάσουν τον προϋπολογισμό τους, οι προκλήσεις πληθαίνουν. Αντίστοιχες καταστάσεις αντιμετωπίζουν και άλλες κυβερνήσεις, όπως αυτή του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία και του Λούλα ντα Σίλβα στη Βραζιλία, οι οποίες έχουν ζήσει πλήθος οικονομικών δοκιμασιών πρόσφατα.
Όλες αυτές οι κυβερνήσεις βρίσκονται υπό πίεση λόγω υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων που έχουν προκύψει από τις κρίσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Εάν αποφασίσουν να απομακρυνθούν από την πορεία της λιτότητας κι αναζητήσουν εναλλακτικών δρόμων ανάπτυξης, κινδυνεύουν να δυσαρεστήσουν τους επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν ισχυρές πολιτικές χάραξης και δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Μια μελέτη από τον οικονομολόγο Αλμπέρτο Αλεσίνα δείχνει ότι οι πολιτικές λιτότητας πλήττουν περισσότερο τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις, οι οποίες συχνά βλέπουν πιο έντονη αντίδραση του κοινού όταν προχωρούν σε μειώσεις επιδομάτων. Στη Γερμανία, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ προχώρησε σε σφοδρές αλλαγές στην αγορά εργασίας το 2003, γεγονός που είχε σοβαρές συνέπειες στις εκλογές. Αντίθετα, οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις δεν υπέστησαν τον ίδιο βαθμό αντίκτυπου όταν εφάρμοζαν περιοριστικές πολιτικές.
Επιπλέον, σε χώρες όπως η Νορβηγία, οι κυβερνητικές πολιτικές δεν έχουν επικεντρωθεί στη λιτότητα, κυρίως λόγω των εσόδων από την παραγωγή πετρελαίου. Εδώ, πολλές φορές οι ψηφοφόροι δεν θεωρούν ότι η μείωση της κοινωνικής στήριξης από μια τέτοια κυβέρνηση είναι ανεκτή, κάτι που δείχνει ότι οι κεντροαριστερές πολιτικές πρέπει να παραμένουν προσηλωμένες στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εκλογείς.
H κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη, καθώς οι Εργατικοί υπό την ηγεσία του Κιρ Στάρμερ προσπαθούν να αποφύγουν τη μείωση κοινωνικών επιδομάτων και να μην αυξήσουν τη φορολογία εισοδήματος σε όλους. Αντ’ αυτού, επισημαίνουν τη στόχευση στους υψηλούς εισοδηματίες, υιοθετώντας μια σκληρή στάση όσον αφορά την επιβάρυνση των πλουσίων.
Η μέχρι στιγμής αντίδραση των αγορών στην προσέγγιση αυτή παραμένει, ωστόσο, άγνωστη καθώς αναμένουν την παρουσίαση του προϋπολογισμού, ο οποίος θα ρίξει φως στις μελλοντικές στρατηγικές. Πηγή: naftemporiki.gr