Η Συναντηση Κορυφής των BRICS και η Προσπαθεια Αμφισβητησης της Δυτικης Οικονομικης Κυριαρχιας
Οικονομία & Αγορές

Η Συναντηση Κορυφής των BRICS και η Προσπαθεια Αμφισβητησης της Δυτικης Οικονομικης Κυριαρχιας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προγραμματίζει αύριο, 22 Οκτωβρίου, να έχει στο πλευρό του ηγέτες 24 χωρών, μεταξύ των οποίων οι Σι Τζινπίνγκ της Κίνας και Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας, σε μία οικογενειακή φωτογραφία κοντά στον Βόλγα ποταμό. Η φετινή Σύνοδος των BRICS πραγματοποιείται στο Καζάν, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος προτιμά να μην ταξιδέψει στο εξωτερικό λόγω του κινδύνου σύλληψης με διεθνές ένταλμα που έχει εκδώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο, η Χάγη φαίνεται να μην είναι η κύρια ανησυχία του.

Ο Πούτιν επικεντρώνεται στην επέκταση των BRICS, που από πέρυσι έχουν φτάσει τα 10 μέλη, αλλά θεωρεί ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Επιδίωξή του είναι η δημιουργία μιας ισχυρότερης ομάδας που θα μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Δύσης και του δολαρίου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στις διεθνείς συναλλαγές. Η ρωσική κυβέρνηση βλέπει αυτή την ευκαιρία με σκοπό να αναπτύξει ένα νέο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών που θα υπονομεύσει την κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος και θα προστατεύσει τη Ρωσία από τις κυρώσεις.

Αυτό το νέο σύστημα, που ονομάζεται «Γέφυρα BRICS», μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή εντός ενός έτους, επιτρέποντας στις χώρες να πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές μέσω ψηφιακών πλατφορμών που θα διαχειρίζονται οι κεντρικές τους τράπεζες. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξήγησε ότι όλοι κατανοούν πως οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ μπορεί να τους πλήξουν, γι’ αυτό αναζητάται μία εναλλακτική λύση.

Οι συνομιλίες στον Βόλγα θα ρίξουν φως στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Η Κίνα έχει τονίσει πως η ανάπτυξη τεχνολογιών πληρωμών μπορεί να περιορίσει την επιρροή των ΗΠΑ, οι οποίες μέσω του δολαρίου ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία. Οι Χώρες BRICS στοχεύουν σε ταχύτερες και οικονομικότερες συναλλαγές, προσελκύοντας τις αναδυόμενες οικονομίες που πλήττονται από τις κυρώσεις.

Η συνύπαρξη των BRICS, όπως η χρήση γιουάν στη Ρωσία για σχεδόν όλες τις συναλλαγές, συμβάλλει στη δημιουργία των δικών τους οικονομικών εργαλείων. Στη σύνοδο κορυφής έχουν εξεταστεί προτάσεις για τη δημιουργία οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και η ανάπτυξη ενός αντασφαλιστικού φορέα που να παρακάμπτει τις δυτικές εταιρείες. Η ψηφιακή νομισματική πολιτική που προτείνεται θα τοποθετήσει τις κεντρικές τράπεζες στο κέντρο των διεθνών συναλλαγών.

Το σχέδιο «BRICS Bridge» αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δύση και προτείνει την ανάγκη δημιουργίας μιας πολυεθνικής πλατφόρμας για τις διασυνοριακές διάσπαρτες συναλλαγές. Οι εξελίξεις αυτές εδραιώνουν την προσδοκία ότι οι χώρες BRICS θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν εντονότερα τη δύναμη του δολαρίου, με πιθανές αλλαγές στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα του πλανήτη.

Πηγή: naftemporiki.gr