Το καλοκαίρι του 2024 εξελίχθηκε σε μια περίοδο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ευρώπη, καθώς οι κάτοικοι εξέφραζαν την αγανάκτηση τους για τον υπερτουρισμό. Οι διαδηλώσεις αυτές άρχισαν τον Απρίλιο, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται στα Κανάρια Νησιά και να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις αρνητικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού. Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Οι ντόπιοι στη Βαρκελώνη, για παράδειγμα, απελευθέρωσαν νερό από νεροπίστολα προς τους τουρίστες, ενώ στη Μαγιόρκα οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στις παραλίες, στριμωγμένοι σε πετσέτες, ως μια συμβολική κίνηση για την αίσθηση καταπίεσης που βιώνουν από την υπερπλήρωση των παραλιών τους. Οι επισκέπτες οδηγήθηκαν σε αυστηρούς κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων κανόνων για τις selfies, τελών εισόδου στις πόλεις και μάλιστα προστίμων για βαδίσμα με σαγιονάρες.
Ο τομέας του τουρισμού δείχνει να επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα, όμως η κατάσταση φέρνει ήδη προμήνυμα για το καλοκαίρι του 2025, όταν οι προβλέψεις μιλούν για αύξηση του ισπανικού τουρισμού κατά 5%, με τουλάχιστον 90 εκατομμύρια επισκέψεις από το εξωτερικό. Αν αυτό συνεχιστεί χωρίς αλλαγές, οι προκλήσεις του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να επαναληφθούν.
Προβληματισμένος για τις επιπτώσεις της υπερβολικής συγκέντρωσης τουριστών σε δημοφιλείς προορισμούς, ο Jeremy Sampson από το The Travel Foundation, ένας οργανισμός που προωθεί τον βιώσιμο τουρισμό, υπογραμμίζει ότι η πραγματική αιτία του φαινομένου βρίσκει τις ρίζες της στη κακή και μη ισορροπημένη σχεδίαση του τουρισμού.
Πόλεις όπως η Βαρκελώνη έχουν αρχίσει να επισημαίνουν τη διαχείριση του τουρισμού τους με προσεγγίσεις όπως η αναθεώρηση του συνθήματος της τουριστικής τους εκστρατείας. Η Κοπεγχάγη, με το πρόγραμμα CopenPay που επεκτείνεται το 2025, προσφέρει κίνητρα για βιώσιες συμπεριφορές στους επισκέπτες, ελπίζοντας να προσελκύσει συνειδητούς τουρίστες.
Οι φημισμένοι προορισμοί, βιώνοντας την πίεση του τουρισμού, εξετάζουν τη δυνατότητα αύξησης των φόρων στον τουρισμό, με στόχο τη ρύθμιση της ροής των επισκεπτών. Στη Βενετία, η δοκιμασία του τουριστικού φόρου επεκτείνεται, ενώ άλλες πόλεις, όπως η Ρώμη, εξετάζουν την εισαγωγή σχετικών μέτρων.
Επίσης, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, που έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους κατοίκους, βρίσκονται σε κεντρική συζήτηση, με πολλές πόλεις να σκοπεύουν να μειώσουν τον αριθμό τους, αναμένοντας ότι στο μέλλον οι επισκέπτες θα διαμένουν περισσότερο σε ξενοδοχεία.
Τέλος, όσο κάποιες περιοχές της Ευρώπης υποφέρουν από τις πιέσεις του τουρισμού, άλλες λιγότερο δημοφιλείς προορισμοί κερδίζουν έδαφος. Ωστόσο, η Samira Holma, ειδικός στον βιώσιμο τουρισμό, αναφέρεται στο γεγονός ότι οι ταξιδιώτες που εξερευνούν για πρώτη φορά εξακολουθούν να προτιμούν τα κλασικά hotspots.
Πηγή: naftemporiki.gr