Η Αμερικανική Χρηματική Υποστήριξη στις Στρατιωτικές Επιχειρήσεις του Ισραήλ και οι Επιπτώσεις της στην Οικονομία των ΗΠΑ
Οικονομία & Αγορές

Η Αμερικανική Χρηματική Υποστήριξη στις Στρατιωτικές Επιχειρήσεις του Ισραήλ και οι Επιπτώσεις της στην Οικονομία των ΗΠΑ

Αναφορικά με την στρατιωτική βοήθεια που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες προς το Ισραήλ, μια πρόσφατη έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Watson ρίχνει φως στα υψηλά κόστη που συνδέονται με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 22,76 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε έναν χρόνο, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, που αφορά κυρίως στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ καθώς και τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, εγκρίνοντας τουλάχιστον 100 συμφωνίες προμήθειας οπλισμού από τον Οκτώβριο του 2023. Οι παραδόσεις αυτές περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, τυφεκίων και αντιαρματικών πυραύλων. Επιπλέον, στις 13 Αυγούστου 2024 ανακοινώθηκαν νέες συμφωνίες αξίας 20,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εγκρίνει περίπου 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια, ποσό που είναι η μεγαλύτερη καταγραφή στην ιστορία της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, αποδεικνύοντας τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Επιπλέον, η στρατιωτική συμμετοχή των ΗΠΑ στην περιοχή δεν περιορίζεται μόνο στο Ισραήλ, καθώς οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει επίσης 4,86 δισεκατομμύρια δολάρια στην υποστήριξη των ναυτικών επιχειρήσεων που σχετίζονται με την Υεμένη. Αυτό έχει συνέπειες στο κόστος, καθώς έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά στο θαλάσσιο εμπόριο, υποχρεώνοντας τους προμηθευτές να ανακατευθύνουν μεταφορές ή να καταβάλουν υψηλότερα ασφάλιστρα, με αποτέλεσμα πιθανές αυξήσεις τιμών στα προϊόντα για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ.

Στην ανάλυση των στρατιωτικών δαπανών, παρατηρείται ότι οι κατασκευαστές όπλων των ΗΠΑ, όπως η Boeing και η Lockheed Martin, συνδέονται στενά με την ισραηλινή κυβέρνηση, δημιουργώντας μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις που ενδέχεται να επιδρούν στις αποφάσεις του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης.

Η χαμηλή ευαισθητοποίηση του αμερικανικού κοινού σχετικά με αυτές τις στρατιωτικές δαπάνες και η σχέση τους με το κόστος των επιχειρήσεων του στρατού των ΗΠΑ γίνεται επίσης αντικείμενο προβληματισμού στην έκθεση. Πηγή: naftemporiki.gr