Μητσοτάκης: Το μεταρρυθμιστικό καλοκαίρι με αλλαγές σε πολλούς τομείς
Μητσοτάκης: Πολλές είναι οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μέσα στο καλοκαίρι φαίνεται να οργανώνονται αλλαγές και νέοι νόμοι.

«Τα “μπάνια του λαού” θα αποτελέσουν ευκαιρία για να φέρει η κυβέρνηση κρίσιμες αλλαγές σε παιδεία και ασφαλιστικό. Οι οποίες παρουσιάστηκαν στο υπουργικό», είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης. Ενώ θα έχουμε αλλαγές και στην ΕΛ.ΑΣ.

«Οι πολίτες μπορεί να σκέφτονται ήδη τις διακοπές τους. Εμείς πάλι όχι γιατί οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος». Είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςστο υπουργικό συμβούλιο.

Πίσω από το σύνθημα “μεταρρυθμιστικό καλοκαίρι”. Κρύβεται βεβαίως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να φέρει δύο “καυτά” νομοσχέδια για αλλαγές στην παιδεία. Και το ασφαλιστικό την ώρα που θα ξεκινούν “τα μπάνια του λαού”, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης εμμέσως πλην σαφώς στην εξιχνίαση της γυναικοκτονίας στα Γλυκά Νερά. Αλλά και στη νέα αντιπαράθεση για το νόμο Παρασκευόπουλου με αφορμή το βιασμό καθαρίστριας στα Πετράλωνα.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στο νομοσχέδιο για το νέο σχολείο. Που περιλαμβάνει επιλογή από πολλαπλά βιβλία και όχι ένα δωρεάν σύγγραμα. Καθώς και “αξιολόγηση” των εκπαιδευτικών.

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης που θα ισχύσει από το 2022 για τους εργαζόμενους έως 35 ετών. Και για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και το οποίο “σπάει” τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού, και την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

“ Η εκπαίδευση, το σχολείο μας, έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί από το υπουργείο. Στο εξής, λοιπόν, οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τομή. Θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη». Ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι αλλαγές του Μητσοτάκη στο ασφαλιστικό σύστημα
Χαρακτήρισε κομβική και τη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης. Με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το Σουηδικό μοντέλο. Κάτι το οποίο αποτελούσε εξάλλου κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ όπως υπενθύμισε. Ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπάρα. Στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του. Το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει. Έχοντας πάντα πρόσβαση στην εξέλιξη του και στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος. Θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη.”

Προκειμένου να προλάβει αντιδράσεις, επικαλέστηκε ότι ειδική ρήτρα στο νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου. Επικαλέστηκε επίσης ότι “είναι ένα σύστημα το οποίο ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου” και υποστήριξε ότι απαντά “στα προβλήματα του καιρού μας”, αποδίδοντας τα προβλήματα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού “στις επιφυλάξεις που έχουν σήμερα οι νέοι εργαζόμενοι να ασφαλιστούν”, εκτός από τη δημογραφική υποχώρηση.


Μητσοτάκης: Αλλαγές και στον Ποινικό Κώδικα
Με τη νέα διάταξη δυνάμεών της, η Ελληνική Αστυνομία φιλοδοξεί να οδηγεί πιο γρήγορα. Πιο τεκμηριωμένα τους παρανόμους στη Δικαιοσύνη, η οποία θα έχει τον τελικό ρόλο και λόγο για να κρίνει δίκαια, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ” αποφυλακίσεις κρατουμένων έγιναν ευκολότερες με ρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ξέρουμε καλά ότι οι παλαιότερες ευεργετικές διατάξεις υπερισχύουν των μεταγενέστερων. Έστω και αν έχουν ισχύσει για μία ημέρα.” Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε υποστηρίξει ότι ο βιαστής των Πετραλώνων είχε αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου. Όταν όμως ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι ο δράστης είχε αφεθεί ελεύθερος επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ομάδα Αλήθειας είχε ανασκευάσει.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ακόμα ότι έχουν γίνει κάποιες πρώτες διορθώσεις στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

“Οι συνθήκες, ωστόσο, διαρκώς αλλάζουν για αυτό και σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων. Ώστε να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν. Μέχρι τότε, οι πολιτικοί ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δράματα και ας αφήσουμε τα ποινικά εγκλήματα στους διώκτες και στους δικαστές τους”, κατέληξε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε τέλος ότι και άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Όπως ο αναπτυξιακός νόμος για την περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων. Κινούνται υπό το φως του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι και το 2025. Το σχέδιο αυτό σημείωσε λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι έχουν διατεθεί 41 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της οικονομίας αυτό το δύσκολο 18μηνο. Προβλέπει σταθερή ανάπτυξη της χώρας, 3,6% για φέτος, 6,2% του χρόνου, γύρω στο 4% όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι το 2025. “Και αυτό ενώ ήδη η φορολογία μειώνεται, οι καταθέσεις και οι επενδύσεις αυξάνονται. Η προοπτική στην αγορά εργασίας διαγράφεται θετική και φυσικά το κράτος δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ. Ο συνολικός σχεδιασμός, λοιπόν, καθώς τα προβλήματα από την υγειονομική κρίση υποχωρούν, κοιτάει μπροστά” υποστήριξε.

Πηγή: true.gr