Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πως εντοπίστηκε στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρικη, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και όπως διευκρίνισε έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε διευκρινίσεις για το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα είπε ότι είχε συμπτώματα ελαφριά μετά την άφιξή του στη χώρα μας, έκανε επί μέρες rapid test που έβγαιναν αρνητικά. Στις 29 Νοεμβρίου το rapid βγήκε θετικό, έκανε και PCR, το οποίο θεωρήθηκε ύποπτο για Ομικρον. Εγινε περαιτέρω έλεγχος και επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί ότι όντως πρόκειται για κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον.

Ο ίδιος βρίσκεται σε καραντίνα όπως και όλες οι επαφές του. Μέχρι τώρα, στα τεστ που τους γίνονται οι επαφές του βγαίνουν αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Τα μέτρα που εξειδίκευσε ο Πλεύρης

Ο κ. Πλεύρης στην εξειδίκευση των μέτρων που προχώρησε επανέλαβε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα. Ενα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, μετά τις γιορτές δηλαδή.

Όσον αφορά τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με self test.

Τέλος, για το πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται θετικό PCR τεστ.

Δείτε την εξειδίκευση των νέων μέτρων:

Πηγή: iefimerida.gr

Πηγή: true.gr