Η Πτώση της Intrum και οι Προκλήσεις της Εισπρακτικής Αγοράς στην Ευρώπη
Επιχειρήσεις

Η Πτώση της Intrum και οι Προκλήσεις της Εισπρακτικής Αγοράς στην Ευρώπη

Εδώ και χρόνια, η Intrum, η μεγαλύτερη εισπρακτική εταιρεία χρεών στην Ευρώπη, επωφελείται από τις οφειλές των άλλων, διευρύνοντας ταυτόχρονα τα δικά της χρέη. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος αυτών των χρεών και βρίσκεται τώρα σε διαδικασία υπαγωγής στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ.

Η Intrum έχει κερδίσει φήμη ως ο «κακός» της υπόθεσης για τους δανειολήπτες, καθώς δεν χορηγεί δάνεια, αλλά αποκτά και διαχειρίζεται χρέη που έχουν καθυστερήσει. Στην πραγματικότητα, αναλαμβάνει την ευθύνη να εισπράττει τις οφειλές από πελάτες που αδυνατούν ή αμελούν να πληρώσουν. Ο Economist είχε αναφέρει ότι στην ταινία, πίσω από κάθε χαρακτήρα που θυμίζει τοκογλύφο, υπάρχει ένας ακόμη πιο σκληρός ρόλος που διασφαλίζει την είσπραξη των χρεών. Αν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι λιγότερο βίαιο, η Intrum λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, με στόχο να εξασφαλίσει την πληρωμή των οφειλών.

Η Intrum αναδείχθηκε τη τελευταία δεκαετία ως η κορυφαία επιχείρηση στον τομέα των εισπράξεων χρεών, ιδίως μετά την κρίση του 2008, όταν οι δανειολήπτες δυσκολεύονταν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους. Στην εποχή της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων και του φθηνού χρήματος, πολλές εταιρείες επωφελήθηκαν. Ωστόσο, το επιχειρησιακό της μοντέλο αποδείχθηκε μη βιώσιμο, κυρίως επειδή το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες μειώθηκε δραματικά: από το 7,5% το 2015 σε λιγότερο από 2% το 2023.

Ταυτόχρονα, οι πιέσεις από τις αγορές και η δραματική αύξηση των επιτοκίων επιβάρυναν την κατάσταση της εταιρείας. Από τη μία, η Intrum είχε λιγότερες ευκαιρίες στο δανειοληπτικό πεδίο, και από την άλλη, τα ήδη υπάρχοντα δάνεια που είχε αποκτήσει αυξάνονταν σε κόστος. Η απόφαση για τη συγχώνευση με την Lindorff το 2018 προσέθεσε περαιτέρω χρέη, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα, έως και 8 αλλαγές διευθυντών οικονομικών από το 2018 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Intrum αντιμετωπίζει χρέη ύψους 58,4 δισ. σουηδικών κορονών, δηλαδή περίπου 5,1 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές της έχουν δείξει ιδιαίτερη ανησυχία τους τελευταίους μήνες. Παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη 73% των πιστωτών της για την αναδιάρθρωση των χρεών της, κάτι που της επιτρέπει να προχωρήσει με την αίτηση για υπαγωγή στο Άρθρο 11. Ωστόσο, δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 90% για μια πιο απλή διαδικασία αναδιάρθρωσης υπό την αγγλική νομοθεσία. Η εταιρεία αναμένει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου και ελπίζει να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση έως το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Πηγή: naftemporiki.gr