Greece Achieves Second Place Worldwide in Optimal Procurement for Public-Private Partnerships
Σύμφωνα με την έκθεση “Benchmarking Infrastructure Development 2024” της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως αναφορικά με τις βέλτιστες στρατηγικές προμηθειών σε έργα Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Στα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάταξη των χωρών περιλαμβάνονται η υγιής ανταγωνιστικότητα, η οικονομική αποδοτικότητα και η διαφάνεια.
Ο τομέας των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα έχει αναπτύξει καινοτόμες προσεγγίσεις για τη χρηματοδότηση των έργων. Η συμμετοχή ευρωπαϊκών τραπεζών (ΕΤΕπ, EBRD), η συνδυασμένη χρήση ευρωπαϊκών και ιδιωτικών πόρων καθώς και η αξιοποίηση χρηματοοικονομικών εργαλείων είναι πρακτικές που καταδεικνύουν την Ελλάδα ως μία από τις πιο καινοτόμες χώρες στη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ.
Ο Νίκος Παπαθανάσης επεσήμανε ότι αυτή η υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, έρχεται σε συνέχεια άλλων θετικών αξιολογήσεων για την πορεία της οικονομίας και τη χώρα γενικότερα από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Αυτό αποτελεί μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και αποτυπώνει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ανέφερε επίσης ότι η επιτυχία αυτή αποδεικνύει πως η ανάπτυξη δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα της υλοποίησης ενός συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει στόχευση, συντονισμό και σκληρή δουλειά. Αυτή η κατάταξη λειτουργεί ως η καλύτερη απάντηση στους πολλαπλούς ισχυρισμούς σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας και την αναποτελεσματικότητα στις διαδικασίες προκήρυξης, και ειδικότερα στις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα. Η χρήση κάθε διαθέσιμου ευρώ συνεχίζεται, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων, τη βελτίωση των υποδομών και της καθημερινής ζωής των πολιτών, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση των εισοδημάτων όλων.
Πηγή: naftemporiki.gr