Η Δημόσια Υπηρεσία Διαχείρισης Χρέους (PDMA) έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον καθορισμό του προγράμματος δανεισμού για τον επόμενο χρόνο, με στόχο την περιεκτικότητα του δημόσιου χρέους και την εξασφάλιση της σταδιακής του μείωσης. Παρόλο που οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, το βασικό σχέδιο φαίνεται να περιλαμβάνει δανεισμό μέσω νέων εκδόσεων, ανανεώσεων χρεογράφων καθώς και τόκων από προθεσμιακά ομόλογα, με συνολικό ποσό σε παρόμοια επίπεδα με το φετινό, δηλαδή γύρω από 8 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αναμένονται μειωμένες χρηματοδοτικές ανάγκες, οι οποίες θα έχουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε και θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα δανεισμού για το 2025. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τον επόμενο χρόνο αναμένεται να ξεπεράσουν ελαφρώς τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν ως εξής:
– 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν στις λήξεις ομολόγων
– 408 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Αναπτυξιακής Τράπεζας
– 1 δισεκατομμύριο ευρώ για το πρόγραμμα SURE
– 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν στην καταβολή δόσεων δανείων από τον EFSF
– 1,59 δισεκατομμύρια ευρώ από τόκους επιτοκίων
Φέτος, η ελληνική κυβέρνηση έχει δανειστεί ποσό άνω των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, καλύπτοντας πάνω από το 90% του στόχου που έχει τεθεί με βάση το πρόγραμμα δανεισμού για το 2024, που κυμαίνεται μεταξύ 7 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι το τέλος του χρόνου, πιθανόν τον Δεκέμβριο, θα ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή τριών ακόμη δόσεων του δανείου που είχε λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, συνολικού ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό το ποσό αφορά τις δόσεις για τα έτη 2026-2028. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει, για πρώτη φορά, μέρος του “μαξιλαριού” ταμειακών αποθεμάτων, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Υπενθυμίζεται ότι το ποσό των 15,7 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι κατατεθειμένο σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας και προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το δάνειο του ESM (9 δισεκατομμύρια ευρώ) και τις εκδόσεις ομολόγων. Αυτή η τελευταία δόση του ESM προς την Ελλάδα προήλθε από τον λογαριασμό του δανείου ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ του τρίτου μνημονίου (η Ελλάδα είχε χρησιμοποιήσει μόνο 61,9 δισεκατομμύρια από αυτό το δάνειο).
Πηγή: naftemporiki.gr