Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες κατά τη διάρκεια του έκτου τετ α τετ τους σε 14 μήνες. Σημαντική έμφαση δίνεται στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και στον προσδιορισμό συνεργασιών στο μεταναστευτικό, που επικεντρώνεται σε ένα актуal πρόβλημα που έχει επανέλθει στο προσκήνιο.
Η θετική ατζέντα που προσδιορίστηκε μπορεί να φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά. Ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής ουσιαστικές εξελίξεις σε δύσκολα θέματα, και η διαδικασία προχωρά βήμα-βήμα μέχρι το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που είναι προγραμματισμένο για τον Ιανουάριο του 2025. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε πως είναι απαραίτητο να υπάρχει κλίμα κατανόησης και καλής γειτονίας, ειδικά σε μια γεωπολιτικά τεταμένη περιοχή.
Οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν την προοπτική συζητήσεων για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενώ η τοποθέτηση του Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με την επίλυση διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο δεν πέρασε απαρατήρητη από την ελληνική πλευρά.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στο CNN, ο Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ανέφερε ότι επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι να σταματήσουν οι βάρκες πριν εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για το οποίο ζητείται η συνεργασία των τουρκικών αρχών, υπογραμμίζοντας ότι έχουν σημειωθεί βήματα προόδου τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές διαφωνίες, ειδικά στο Κυπριακό. Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τη σκληρή του στάση, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την αναγνώριση των κατεχόμενων από τη διεθνή κοινότητα. Η ελληνική πλευρά έχει επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της και την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητηθούν σε συνάντηση του Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Πηγή: naftemporiki.gr