Η Σκληρή Στροφή στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και οι Επιπτώσεις του Αλβανικού Μοντέλου
Απόψεις

Η Σκληρή Στροφή στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και οι Επιπτώσεις του Αλβανικού Μοντέλου

Το μεταναστευτικό θέμα θα είναι η κεντρική συζήτηση στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρχίζει απόψε στις Βρυξέλλες. Αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, όπου θα προταθούν στρατόπεδα υποδοχής εκτός της ΕΕ, ταχύτερες απελάσεις, καθώς και νέες συμφωνίες με χώρες με αυταρχικά καθεστώτα. Στην ατμόσφαιρα αυτή, οι ηγέτες της Ευρώπης φαίνεται να υιοθετούν απόψεις που πριν θεωρούνταν αποκλειστικά των ακροδεξιών λαϊκιστών.

Αυτή η αλλαγή στάσης δεν είναι διόλου τυχαία. Αποκαλύψεις σχετικά με την αποτυχημένη υλοποίηση του λεγόμενου «Αλβανικού μοντέλου» φανερώνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Η πρόσφατη άφιξη 16 παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία με το ιταλικό πολεμικό σκάφος «Libra» αποκάλυψε ότι ανάμεσά τους υπήρχαν τρεις ανήλικοι από το Μπαγκλαντές και δύο άτομα με αναπηρία από την Αίγυπτο, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας.

Οι ιταλικές αρχές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τους πέντε αυτούς μετανάστες από την Αλβανία στην Ιταλία με σκάφος της ακτοφυλακής, υποδεικνύοντας έτσι έναν αβέβαιο ανοίγματος σε μια πολιτική που αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες της μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Η ΕΕ βρίσκει τον εαυτό της να επαναστατεί ενάντια στην υπογραφή του ήδη περιοριστικού Συμφώνου Μετανάστευσης, προχωρώντας σε προτάσεις δημιουργίας στρατοπέδων απέλασης εκτός των συνόρων της. Η πολιτική σκληραίνει, καθώς παρατηρείται ότι πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Δανίας, ζητούν “καινοτόμες λύσεις” για την παράτυπη μετανάστευση.

Η συγκεκριμένη τάση ενδέχεται να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς περισσότερες προτάσεις που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν παράλογες, πλέον φαίνονται αποδεκτές. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πολιτική στάση της ΕΕ επηρεάζεται έντονα από την εκλογή της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, μια εξέλιξη που από πολλούς είχε αρχικά θεωρηθεί ανησυχητική.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την ανάγκη για μια κοινή, ανθρωπιστική προσέγγιση, αντί της φυλετικής και πολιτικής καταπίεσης. Πηγή: naftemporiki.gr