Αμερικανικές ανησυχίες για την ισραηλινή χερσαία εισβολή και οι στρατηγικοί στόχοι στη Μέση Ανατολή
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ στους δημοσιογράφους ότι γνωρίζει για την επικείμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο και ότι θα ήθελε να σταματήσει. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Αμερική δεν μπορεί να αποτρέψει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένει στο σχέδιο επίθεσης, παρότι ο Λευκός Οίκος έχει συμβουλεύσει ότι το εύρος της επιχείρησης θα πρέπει να περιοριστεί.
Ο Νετανιάχου είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τον εχθρό στα σύνορα, δήλωσε ότι στόχος είναι η εκδίωξη της Χεζμπολάχ από τις περιοχές βόρεια των συνόρων, στοχεύοντας στην εγκαθίδρυση μιας κατεχόμενης ζώνης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπιστώνουν ότι, όπως και στους προηγούμενους πολέμους του 1982 και 2006, η ισραηλινή στρατηγική μπορεί να ξεκινά με περιορισμένα σχέδια, αλλά συχνά οδηγεί σε παρατεταμένες συγκρούσεις.
Με την αποστολή 18 ταξιαρχιών στα σύνορα με το Λίβανο, το Ισραήλ δηλώνει τα σοβαρά του σχέδια. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιθυμεί όχι μόνο να διασφαλίσει τα νότια σύνορα, αλλά επιδιώκει επίσης μελλοντική αποδυνάμωση του Ιράν στην περιοχή. Αυτή η επιδίωξη περιλαμβάνει την ανατροπή του καθεστώτος στην Τεχεράνη, καθώς οι ισλαμιστές ηγέτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας φοβούνται τις συνέπειες μιας σύγκρουσης με το Ισραήλ.
Η πρόθεση των ΗΠΑ να απαλλαγούν από τη σιιτική επιρροή της Τεχεράνης ευθυγραμμίζεται με τα στρατηγικά συμφέροντα του Νετανιάχου. Η επιθυμία για μια Μέση Ανατολή απογυμνωμένη από το ισλαμιστικό Ιράν, ακόμη και αν αυτό σημαίνει τη διάσπαση της χώρας, είναι ένας στρατηγικός στόχος που ανησυχεί γειτονικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία. Ο Ερντογάν ανησυχεί μη τυχόν δημιουργηθούν νέες κουρδικές περιοχές στην Ιρανική επικράτεια.
Σε αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι, οι σουνιτικές αραβικές χώρες της περιοχής φαίνεται να κάνουν στρατηγικές συμμαχίες με το Ισραήλ, στοχεύοντας στη μείωση της επιρροής του Ιράν. Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει τις περίπλοκες ισορροπίες δυνάμεως στις σχέσεις μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής, όπου το Ισραήλ φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλο υπονομευτή των σιιτικών δυνάμεων.
Πηγή: naftemporiki.gr