Ευαισθητοποίηση μέσω Τέχνης και Κινηματογράφου στο Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας
Πολιτιστικά

Ευαισθητοποίηση μέσω Τέχνης και Κινηματογράφου στο Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας

Σήμερα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσει μια ξεχωριστή εκδήλωση ευαισθητοποίησης, που σχετίζεται με performance κρατουμένων μαθητών του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 136, στην Αθήνα. Η συνεργασία της Ταινιοθήκης με το Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας και τον σύλλογο «Φίλοι του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας», ύψιστης σημασίας, φέρνει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη την performance που εκτυλίχθηκε σε δημόσια πλατεία της Κέρκυρας, υπό την έγκριση της Εισαγγελίας Κέρκυρας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει πολυάριθμες παρεμβάσεις και παρουσιάσεις. Ο Τάσος Αδαμόπουλος από την Ταινιοθήκη θα απευθύνει χαιρετισμό σχετικά με την πρωτοβουλία της Ταινιοθήκης να στηρίξει δράσεις κατά του αποκλεισμού μέσα από την τέχνη. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Κωλέσης, Δρ. Κοινωνιολογίας και πρώην διευθυντής του Σχολείου Φυλακών, θα αναπτύξει τη σημασία της τέχνης ως εργαλείου επανένταξης, παρουσιάζοντας τις συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία του έργου “Ο λόγος του Domenico”.

Ο ηθοποιός Βαγγέλης Μουρίκης θα μοιραστεί τις εμπειρίες του από την επίσκεφή του στο σχολείο και τις επαφές του με τους κρατούμενους κατά τη διάρκεια παραστάσεων. Η Καλλιόπη Δημητρούλη, νομικός με ρόλο στην εκπαίδευση κρατουμένων, θα αναδείξει τη σπουδαιότητα της τέχνης στον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας.

Κεντρική στιγμή της εκδήλωσης θα είναι η προβολή των οπτικοακουστικών καταγραφών της performance που εκτελέστηκε στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας, μια εμπειρία που αποτυπώθηκε έντονα στους θεατές. Στις 20 Φεβρουαρίου, τόσοι οι παρευρισκόμενοι όσο και οι κρατούμενοι δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα, ανατρέποντας τις προσδοκίες και παραδίδοντας ένα μήνυμα τέχνης και ελπίδας.

Κατά την εκδήλωση θα έχει τη δυνατότητα το κοινό να συμμετάσχει σε συζήτηση με τον κινηματογραφιστή Μιχάλη Καπετανίδη, ο οποίος κατέγραψε την performance, εμπλουτίζοντας τη συνάντηση με τις δικές του εμπειρίες και παραστάσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr