Στις 8 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Αθήνα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Στόχος της συνάντησης είναι να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, χωρίς να υπάρχουν υπέρμετρες προσδοκίες, αλλά εστιάζοντας σε αρκετές κρίσιμες πτυχές της συνεργασίας τους. Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας έχουν καθοριστεί με σαφήνεια, περιλαμβάνοντας την άρνηση οποιασδήποτε συζήτησης γύρω από ζητήματα κυριαρχίας.
Η Αθήνα επιθυμεί να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας προκειμένου να αποτραπούν εντάσεις, και δημιουργείται θετικό κλίμα με τη συνεργασία σε τομείς όπως το μεταναστευτικό, ειδικά λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, που ενδέχεται να αυξήσουν τις προσφυγικές ροές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη συνομιλία με την Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι κοντά σε συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας.
Κατά τη συνάντηση, θα εξεταστούν οι προοπτικές για την οριοθέτηση Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδας. Αν υπάρξει κοινή βάση έως τον Ιανουάριο, οι ηγέτες των δύο χωρών θα δώσουν εντολή να αρχίσουν ουσιαστικές συζητήσεις. Αντίθετα, αν δεν προκύψει συμφωνία, οι προσπάθειες θα εστιάσουν στη διατήρηση ενός καλού κλίματος, με τη συνέχιση του διαλόγου σε θετικά θέματα που μπορούν να φέρουν τις χώρες πιο κοντά, όπως η οικονομική συνεργασία και η πολιτική προστασία.
Η κυβέρνηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη έχει ξεκαθαρίσει ότι ο διάλογος δεν σημαίνει υποχωρήσεις ή αφέλεια. Μόνο αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί, χωρίς άλλες θεματικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα σχετικά με την προδιάθεση της Άγκυρας και αν θα επιχειρήσει να διευρύνει τη συζήτηση σε άλλους τομείς, επαναφέροντας διεκδικήσεις όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών ή οι αναφορές για τη Γαλάζια Πατρίδα.
Σήμερα, επίσης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μέσα σε ένα πλαίσιο που εστιάζει στα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της άμυνας και του ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή.
Πηγή: naftemporiki.gr