Η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες απειλούν την υδροδοτική ασφάλεια παγκοσμίως
Η γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ), Σελέστ Σάουλο, προειδοποιεί για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι οι έντονες ξηρασίες και οι ακραίες πλημμύρες είναι μόνο η αρχή των προβλημάτων που αναμένονται. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού, τα ποτάμια παρουσίασαν το 2022 τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί τα τελευταία 33 χρόνια.
Η χρονιά 2023 αποτέλεσε τη θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, γεγονός που επιτάχυνε τον υδρολογικό κύκλο, καθιστώντας τον πιο ακανόνιστο και λιγότερο προβλέψιμο. Οι αυξημένες θερμοκρασίες συνδυάστηκαν με τις μειωμένες βροχοπτώσεις, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερες περιοχές με ξηρασία, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω της μετάβασης από τις συνθήκες Λα Νίνια σε επεισόδιο Ελ Νίνιο το 2023.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες αυξάνονται, και όπως αναφέρει ο ΠΜΟ, «μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία», γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα ισχυρών βροχοπτώσεων. Παράλληλα, η επιτάχυνση της εξάτμισης και της ξήρανσης των εδαφών έχει ως αποτέλεσμα επιδεινωμένες ξηρασίες.
Σημαντικό είναι ότι πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν ανεπαρκή πρόσβαση σε νερό τουλάχιστον για ένα μήνα το χρόνο, και αυτός ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Η έκθεση αναφέρει ότι τα ύδατα σχεδόν των μισών ποταμών του πλανήτη ήταν πέρυσι κάτω από τα κανονικά επίπεδα.
Η κατάσταση των παγετώνων είναι επίσης ανησυχητική, καθώς σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2023, οι παγετώνες έχασαν πάνω από 600 γιγατόνους νερού, καταγράφοντας την χειρότερη απώλεια της τελευταίας 50ετίας. Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την υδροδοτική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων, γεγονός που καθιστά απαραίτητα επείγοντα μέτρα δράσης.
Ο ΠΜΟ καλεί για άμεσο συναγερμό ώστε να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης που σχετίζονται με το νερό. Υπογραμμίζει ότι είναι ουσιώδες να βελτιωθούν οι γνώσεις και ο διαμοιρασμός των δεδομένων σχετικά με τις πηγές νερού, προειδοποιώντας ότι «δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, αν δεν μετρήσουμε την έκτασή του».
Πηγή: naftemporiki.gr