Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Ενεργειακή Πολιτική στην Κομισιόν
Περιβάλλον

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Ενεργειακή Πολιτική στην Κομισιόν

Το ενεργειακό ζήτημα ήταν κεντρικό στην ατζέντα της Κομισιόν κατά την πρώτη προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να απαλλαγεί από τον άνθρακα μέχρι το 2050 και περιέγραψε προτάσεις για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. Σε ενημέρωση που παρασχέθηκε σε δημοσιογράφους από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (DG ENER), αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ.

Ένα βασικό πακέτο πρωτοβουλιών της Επιτροπής είναι το «Fit for 55», που περιλαμβάνει αναθεωρήσεις στις Οδηγίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Απόδοση. Έγιναν προτάσεις για τη θέσπιση νέων κανόνων που αφορούν το αέριο χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κομισιόν ξεκίνησε μια σειρά έκτακτων μέτρων μέσω του REPowerEU, στοχεύοντας στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Έτσι, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για καινούργια νομοθεσία, η οποία θέτει στόχους τουλάχιστον 42,5% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 και εξοικονόμηση ενέργειας 11,7%.

Η αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη, καθώς εισάγει τη θεμελιώδη αρχή «πρώτα η ενεργειακή απόδοση» και καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή της σε όλες τις πολιτικές και αποφάσεις των κρατών-μελών. Σημαντικό είναι ότι οι χώρες της ΕΕ καλούνται να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για το κλίμα και την ενέργεια, ενώ ο στόχος είναι η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας να αυξηθεί ετησίως.

Ο κτιριακός τομέας στην ΕΕ αποτελεί περίπου το 42% της κατανάλωσης ενέργειας και είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον το ένα τρίτο των εκπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια. Η Κομισιόν επιδιώκει την ανάπτυξη υποδομών ηλιακής ενέργειας και άλλων συστημάτων αειφορίας στις νέες κατασκευές και απαιτεί την εισαγωγή της ηλιακής ενέργειας στα υπάρχοντα κτίρια, εφόσον είναι εφικτό.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Κομισιόν, το σχέδιο για «κτίρια μηδενικών εκπομπών» παρουσιάζει προκλήσεις, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν δυσκολίες στη μετατροπή υπάρχουσας υποδομής. Η οδηγία προβλέπει επίσης την υποχρέωση ενεργειακού ελέγχου για όλες τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν ενέργεια πάνω από ένα καθορισμένο όριο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή τους απόδοση.

Η συνολική επένδυση που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση και ανακαίνιση κτιρίων υπολογίζεται σε περισσότερα από 300 δισ. ευρώ ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων να πρέπει να προέλθει από ιδιωτικούς πόρους.

Πηγή: naftemporiki.gr