Τι επιθυμούν περισσότερο από κάθε τι άλλο οι γονείς για τα παιδιά τους; Να αποκτήσουν ανεξαρτησία και να οικοδομήσουν τη δική τους ζωή. Ωστόσο, αυτή η επιθυμία καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη για τους νέους, ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή της κρίσης κόστους ζωής. Ιδιαίτερα, οι άνδρες αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις. Πολλοί νέοι, ακόμα και σε ηλικία 40 ετών, αναγκάζονται να επιστρέψουν στο πατρικό τους σπίτι, καθώς αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια ή να βρουν οικονομικά προσιτά ενοίκια. Η δυσαναλογία στη στέγαση και η απροσιτότητα της στέγης για τα μεσαία εισοδήματα έχει γίνει κεντρικό ζήτημα στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, επηρεάζοντας και τις δημογραφικές αποφάσεις σχετικά με την απόκτηση παιδιών.
Μια πρόσφατη έρευνα της Wall Street Journal αναδεικνύει μια νέα διάσταση σε αυτό το ζήτημα. Οι άνδρες φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες από τις γυναίκες στην ανεξαρτησία. Οι νέες γυναίκες είναι πιο προσανατολισμένες στην αξιοποίηση των ευκαιριών που τους παρουσιάζονται, ενώ οι νέοι άνδρες συχνά διστάζουν ή αναβάλλουν τις αποφάσεις τους. Κατά την τελευταία δεκαετία, η κυριότερη αιτία αυτής της τάσης φαίνεται να είναι η πανδημία, που προκάλεσε σοβαρές ανατροπές στις καριέρες, την εκπαίδευση και τη ζωή των νέων.
Η στήριξη για τους νέους άνδρες από την κοινωνία έχει μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια “κρίση σκοπού”. Στην πράξη, η κοινωνική αντίληψη ότι ο άνδρας πρέπει να είναι “κουβαλητής” έχει αποδυναμωθεί, κάτι που έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για την αξία τους μέσα στην οικογένεια και την κοινότητα. Οι γυναίκες φαίνεται να ψάχνουν περισσότερο την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους, μη μένοντας στο πατρικό σπίτι, καθώς έχουν περισσότερες ευκαιρίες από προηγούμενες γενιές.
Η τάση αυτή αναδεικνύεται στην πτώση των ποσοστών φοίτησης των αγοριών στο λύκειο, η οποία πλέον επηρεάζει και την επαγγελματική τους πορεία. Για παράδειγμα, μια οικογένεια που αναφέρεται στην έρευνα περιλαμβάνει τέσσερα ενήλικα παιδιά, εκ των οποίων μόνο η κόρη έχει απομακρυνθεί από το σπίτι. Ο 25χρονος γιος, που εγκατέλειψε το κολέγιο, αναγνωρίζει την έλλειψη κατεύθυνσης στη ζωή του και δηλώνει ότι η πανδημία ενίσχυσε το άγχος και τις αμφιβολίες του.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι άνδρες της ηλικιακής ομάδας 18-30 ετών πέρασαν πέρυσι 18% περισσότερο χρόνο μόνοι τους σε σύγκριση με το 2019, κάτι που υποδηλώνει ότι η απομόνωση και η μοναξιά τους έχει αυξηθεί. Όπως τονίζουν ειδικοί, οι άνδρες εξαρτώνται περισσότερο από τις προσωπικές σχέσεις και δυσκολεύονται να ανακάμψουν σε περιόδους κρίσης, κάτι που ενδέχεται να έχει σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες.
Πηγή: naftemporiki.gr