Στην κορυφή της διεθνούς νομισματικής ιεραρχίας, το ΔΝΤ είναι ο επικεφαλής του «καρτέλ των πιστωτών». Λειτουργεί όχι μόνο ως θεματοφύλακας για άλλους υπερεθνικούς δανειστές, αλλά και ως «σφραγίδα έγκρισης» για χώρες που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Μπορεί να εκδίδει Eιδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR) και διατηρεί πιστωτική ισχύ ύψους 1 τρισ. δολαρίων, συν αποθέματα χρυσού αξίας 250 δισ. δολαρίων.
Το ΔΝΤ έγινε ευρέως γνωστό στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης χρέους, της χρεοκοπίας και των μνημονίων που ακολούθησαν. Στη συνέχεια, η οργάνωση απομακρύνθηκε από την Ευρώπη και εστίασε σε «διασώσεις» χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, σύμφωνα με το Foreign Policy, το Ταμείο δεν έχει να επιδείξει ιστορίες επιτυχίας και φαίνεται να έχει χάσει την πορεία του, με πολλές αποτυχίες να το περιβάλουν.
Ανάμεσα σε αυτές τις αποτυχίες είναι η κατάσταση στην Κένυα, όπου οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις φόρων, και η Σρι Λάνκα, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναδιαπραγματευθεί αυστηρούς όρους δανεισμού. Στην Αργεντινή, η φτώχεια και η πείνα έχουν φτάσει σε ρεκόρ, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που οδηγούν σε σημαντική οικονομική δυσπραγία.
Η κρίση χρέους που πλήττει πολλές χώρες οδηγεί σε άμεσες συνέπειες στην αναπτυξιακή τους ικανότητα να χρηματοδοτήσουν δημόσιες υπηρεσίες και να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση. Οι εξωτερικοί κραδασμοί, όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19, έχουν επιδεινώσει το χρέος παγκοσμίως.
Προκειμένου να διορθώσει την πορεία του, το ΔΝΤ έχει επενδύσει επιπλέον 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, κυρίως πλούσιων χωρών, ενώ οι κέρδη του τελευταίου έτους ανήλθαν σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τις χώρες που χρειάζονται βοήθεια.
Καθώς οι ετήσιες φθινοπωρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ πλησιάζουν, υπάρχουν προτάσεις για άμεσες διορθωτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν την κατάργηση των προσαυξήσεων, τη νέα έκδοση ΕΤΔ, την επένδυση σε πράσινα ομόλογα και την αναβάθμιση του ταμείου για το κλίμα.
Με αυτά τα βήματα, το ΔΝΤ θα μπορούσε να επανασυνδεθεί με την αποστολή του και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανακούφιση των χωρών που χρίζουν άμεσης υποστήριξης, χωρίς να επιβαρύνει τις οικονομίες τους με περιττές υποχρεώσεις.
Πηγή: naftemporiki.gr