Αναμένοντας την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό
Οικονομία & Αγορές

Αναμένοντας την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Κορυφώνεται το ενδιαφέρον για την κτηματαγορά λόγω της επικείμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με τη συνταγματικότητα των μπόνους, που σχετίζονται με κτίρια ενεργειακής αναβάθμισης, όπως προβλέπεται από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ). Σημαντική είναι η μελέτη που κατατέθηκε στο ΣτΕ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η οποία επικεντρώνεται στα οφέλη των κίνητρων που προσφέρει ο ΝΟΚ.

Η μελέτη αυτή, περίπου 500 σελίδων, έχει δημιουργηθεί από 15 ειδικούς (νομικούς, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς) και προσεγγίζει τις θετικές συνέπειες των ρυθμίσεων του ΝΟΚ, παρουσιάζοντας και παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ΥΠΕΝ συμπληρώνει ότι τα κίνητρα αυτά αποσκοπούν στη δημιουργία κτιρίων με μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση και στην ελευθερία σχεδιασμού για τους αρχιτέκτονες.

Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε διάσκεψη των δικαστών του ΣτΕ, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Αναμένεται ότι η απόφαση θα εκδοθεί μέσα στον Νοέμβριο. Σημαντικό είναι ότι η πιθανότερη μελλοντική κατεύθυνση θα μπορούσε να απαιτήσει περαιτέρω νομοθέτηση από το ΥΠΕΝ, κάτι που ενδέχεται να δοκιμάσει την ικανότητα της κυβέρνησης για άμεσες λύσεις.

Η μελέτη αναλύει τα ενεργειακά οφέλη που προκύπτουν από τη σύγκριση της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών CO2 μεταξύ κτιρίων που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις και εκείνων με ιδιαίτερα υψηλή ενεργειακή απόδοση. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σημαντική, με αντίστοιχες εκτιμήσεις για τη μείωση των εκπομπών CO2.

Συνολικά, η συμβολή των κινήτρων του άρθρου 25 του ΝΟΚ κρίνεται θετική, υποδηλώνοντας την ανάγκη διατήρησης αυτών για την υποστήριξη των υποχρεώσεων της χώρας αναφορικά με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Ο σχεδιασμός κτιρίων με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση προάγει ένα αειφόρο αστικό περιβάλλον και συμβάλλει στην «πράσινη μετάβαση».

Καταλήγοντας, η μελέτη τονίζει τη σημασία και την ανάγκη για αποτελεσματικούς ελέγχους προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις ρυθμίσεις του ΝΟΚ και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στους κατοίκους.

Πηγή: naftemporiki.gr