Η ανησυχία του Ισραήλ για τις δηλώσεις του Γάλλου προεδρου σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Η Γαλλία θα συνεχίσει να καταπολεμά τον αντισημιτισμό με κάθε δυνατό μέσο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι. «Μπορείτε να βασιστείτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό και σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης, για την προστασία των συμπατριωτών μας εβραϊκής πίστης», είπε ο Μπαρνιέ, προκαλώντας αποδοκιμασίες από μέρος του ακροατηρίου. Ο ίδιος επανέλαβε ότι «η ασφάλεια του Ισραήλ δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ διαπραγματεύσιμη».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, αντέτεινε σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Figaro ότι η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την οποία «πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ», θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες τόσο για τη μάχη κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας όσο και για τις σχέσεις Γαλλίας – Ισραήλ. Ο Κατς προειδοποιεί ότι αν η Γαλλία επιθυμεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ειρηνική περίοδο και στην ασφάλεια της Μέσης Ανατολής, θα πρέπει να συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αντί να περιορίζει τις δυνατότητες του Ισραήλ στη μάχη αυτή.
Ο Ισραηλινός υπουργός θυμίζει στους Γάλλους ότι το Ισραήλ δεν ξεκίνησε τον πόλεμο, αλλά αναγκάστηκε να τον διεξάγει, αναφέροντας ότι οι επιθέσεις είναι κατά τρομοκρατών που χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. «Το κράτος του Ισραήλ θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει τους πολίτες του και να απελευθερώσει τους ομήρους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», καταλήγει ο Κατς.
Στο μεταξύ, δημοσίευμα στην εφημερίδα Le Figaro αναφέρει διχασμό ανάμεσα στους κύριους συμμάχους του Ισραήλ σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη. Η αναφορά σημειώνει ότι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι έχουν προσφέρει βοήθεια σε διάφορα επίπεδα, ιδίως κατά την πρόσφατη κλιμάκωση των ιρανικών επιθέσεων, ενώ παράλληλα αναφέρεται στην αναστολή παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ από πλευράς Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και στην απουσία αμερικανικών βομβών που θα ήταν κρίσιμες για επιχειρήσεις κατά των εγκαταστάσεων του Ιράν.
Πηγή: naftemporiki.gr