Εκλογές στη Γεωργία: Διακυβεύεται η πορεία της χώρας προς την Ευρώπη
Κόσμος

Εκλογές στη Γεωργία: Διακυβεύεται η πορεία της χώρας προς την Ευρώπη

Άνοιξαν οι κάλπες στη Γεωργία για τις σημαντικές βουλευτικές εκλογές, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα που είναι διχασμένη μεταξύ μιας φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο κατηγορείται για στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Τα εκλογικά κέντρα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στις 08:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00, με τα πρώτα exit polls να αναμένονται αμέσως μετά.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έχει αναλάβει το στόχο να προχωρήσει σε εκλογικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις σε περίπτωση νίκης. Σκοπεύει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και να οργανώσει νέες εκλογές που θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα τη βούληση των πολιτών. Αντίστοιχα, το Γεωργιανό Όνειρο, το κυβερνών κόμμα από το 2012, κατηγορείται ότι απομακρύνει τη Γεωργία από τον στόχο της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εν μέσω κατηγοριών για αυταρχικές πρακτικές.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι μια ασυνήθιστη συνεργασία κομμάτων της αντιπολίτευσης μπορεί να επιτύχει στην εκλογική μάχη ενάντια στο Γεωργιανό Όνειρο, αν και οι εν λόγω δημοσκοπήσεις δεν είναι πάντα αξιόπιστες, δεδομένου ότι συνήθως διεξάγονται από πλευρές που σχετίζονται με τα πολιτικά κόμματα.

Οι Βρυξέλλες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις των εκλογών στην πορεία της Γεωργίας προς την ΕΕ, προειδοποιώντας ότι τυχόν παρανομίες ή προσπάθειες αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές ταραχές. Η ειδικός Γκέλα Βασαντζέ από το Κέντρο Στρατηγικής Ανάλυσης προειδοποίησε ότι αν το κυβερνών κόμμα προσπαθήσει να διατηρήσει την εξουσία ανεξαρτήτως του επιθυμητού αποτελέσματος, αυτό μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες.

Η εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζει ότι είναι το μόνο που μπορεί να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο «ουκρανοποίηση» της Γεωργίας, αναφερόμενο στα γεγονότα της Ουκρανίας. Η κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσει δύο τρίτα των εδρών στο κοινοβούλιο, γεγονός που θα της επιτρέψει να αλλάξει το Σύνταγμα και να περιορίσει την επιρροή των φιλοδυτικών κομμάτων.

Οι πρόσφατες σημαντικές διαδηλώσεις κατά του νόμου περί «ξένης επιρροής», που αντέγραψε ρωσικές νομοθεσίες, επηρεάζουν την πολιτική κατάσταση, όπως και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ σε Γεωργιανούς αξιωματούχους μετά από αυτές τις ανησυχίες. Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει τη Δύση για παρέμβαση στις εκλογές, τονίζοντας την ανάγκη για ταφή της εν λόγω πολιτικής ρητορικής.

Πηγή: naftemporiki.gr