Δικαστήριο του Λονδίνου αποφασίζει για την κληρονομιακή δικαιοδοσία μετά από βοήθεια σε αυτοκτονία
Κόσμος

Δικαστήριο του Λονδίνου αποφασίζει για την κληρονομιακή δικαιοδοσία μετά από βοήθεια σε αυτοκτονία

Σε μια υπόθεση που αναδεικνύει τις νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από ανίατες ασθένειες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι ένας Βρετανός, ο οποίος βοήθησε τη σύζυγό του να ταξιδέψει στην Ελβετία για να αυτοκτονήσει, θα έχει δικαίωμα να κληρονομήσει μέρος της περιουσίας της. Η Μάιρα Μόρις, που υπέφερε από σπάνια και εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή, πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023 σε ηλικία 73 ετών, αφού έλαβε υπερβολική δόση πεντοβαρβιτάλης σε κλινική της Ελβετίας.

Ο Φίλιπ Μόρις είχε αποκλειστεί από την κληρονομιά της μέχρι που προσέφυγε στο δικαστήριο, όπου ο δικαστής Γουίλιαμ Τρόουερ υπογράμμισε ότι η περίπτωση του πρέπει να ειδωθεί διαφορετικά. Σύμφωνα με το δικαστή, ο Φίλιπ βοήθησε τη γυναίκα του με καλή πρόθεση και συμπόνια, και προσπαθούσε να την πείσει να ξανασκεφτεί την απόφασή της. Έκανε λόγο για την απελπισία του μπροστά στην επιθυμία της Μάιρα να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της έως το τέλος.

Η υπόθεση του Μόρις προσφέρει μια ματιά στις νομικές περιπλοκές που σχετίζονται με την ευθανασία στη Βρετανία. Ο Φίλιπ και η Μάιρα ζήτησαν νομικές συμβουλές πριν ταξιδέψουν στην Ελβετία, ανησυχώντας για πιθανές ποινικές ευθύνες. Στη Βρετανία, η βοήθεια σε αυτοκτονία τιμωρείται με κάθειρξη έως και 14 ετών, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για όσους επιλέγουν να συνοδεύσουν οικείους τους σε παρόμοιες διαδικασίες.

Η υπόθεση αυτή έρχεται στο προσκήνιο καθώς πλησιάζει η κατάθεση νομοσχεδίου για την ευθανασία στο κοινοβούλιο. Σημαντικά ερωτήματα και ηθικές προκλήσεις ανακύπτουν γύρω από τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, καθώς και τα δικαιώματα των ατόμων και των οικείων τους. Πηγή: naftemporiki.gr