Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των στεγαστικών προβλημάτων, ειδικά για νέα ζευγάρια, οικογένειες και ευάλωτες ομάδες, έχει αναπτύξει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Ο υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα στέγης. Οικογένειες που διαμένουν σε ενοίκια και νέοι που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν βλέπουν τις επιλογές τους να περιορίζονται. Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση εφαρμόζει μια εθνική στεγαστική πολιτική, με πόρους που αναμένονται να ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μεταξύ των κύριων προγραμμάτων είναι το «Σπίτι μου Ι», που έχει συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει βοηθήσει 9.155 νέα ζευγάρια (25-39 ετών) να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Το πρόγραμμα αυτό έχει κερδίσει ιδιαίτερη θετική ανταπόκριση και για το λόγο αυτό τον επόμενο χρόνο θα προστεθεί το «Σπίτι μου ΙΙ» με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και στόχο 20.000 ωφελούμενους. Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διευρυμένα κριτήρια και αλλαγές στο όριο ηλικίας και στο ύψος των δανείων.
Προγράμματα όπως το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» περιλαμβάνουν σημαντικές αλλαγές για την επιδότηση ανακαινίσεων, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους προς ενοικίαση. Ωστόσο, έχει υπάρξει περιορισμένο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής, με μόνο 2.000 αιτήσεις και 985 εγκρίσεις. Οι αλλαγές αυξάνουν την επιδότησή του στο 60% και το ανώτατο ποσό ανακαίνισης στα 13.000 ευρώ.
Επιπλέον, το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025, θα παρέχει άτοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, χωρίς ηλικιακά ή εισοδηματικά κριτήρια. Με προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ωφελήσει 20.000 πολίτες και θα μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες όπως η θερμομόνωση και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Το σχήμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» στοχεύει στη δημιουργία κατοικιών μέσω κρατικών ακινήτων, και το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» προσφέρει ολοκληρωμένη στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά, καλύπτοντας ενοίκια και λογαριασμούς για τρία χρόνια. Άλλα προγράμματα στοχεύουν σε νέους και ευάλωτες ομάδες, με σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ανακαινίζονται διαμερίσματα για τη στέγαση 250 νοικοκυριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, το υπουργείο παρέχει επίδομα στέγασης σε άτομα άνω των 67 ετών με χαμηλά εισοδήματα, υποστηρίζοντας τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Πηγή: naftemporiki.gr