Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε αιτήματα αποζημίωσης για την μείωση ενοικίων λόγω κορονοϊού
Κοινωνία

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε αιτήματα αποζημίωσης για την μείωση ενοικίων λόγω κορονοϊού

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Δημόσιο δεν είναι υποχρεωμένο να αποζημιώσει τις εταιρείες και ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων για την απώλεια ενοικίων που προήλθε από τις υποχρεωτικές μειώσεις λόγω της πανδημίας. Δέκα εταιρείες προσέφυγαν στο ΣτΕ με αίτημα να αναγνωριστεί ότι το Δημόσιο οφείλει να καταβάλει τα ποσά των ενοικίων που έχασαν, επικαλούμενοι την υποχρεωτική μείωση ενοικίων 40% από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 και 100% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021.

Η επταμελής σύνθεση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Λιάκουρα, απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων, κλείνοντας την υπόθεση αυτή. Ανάμεσα στους ισχυρισμούς ήταν και η αναφορά σε πιθανές παραβιάσεις συνταγματικών διατάξεων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και η υποστήριξή τους ότι υπήρξε διακριτική μεταχείριση εις βάρος τους σε σχέση με φυσικά πρόσωπα.

Προς στήριξη των θέσεών τους, 96 ιδιοκτήτες κατοικιών είχαν παρέμβει υπέρ των εταιρειών και όλοι οι προσφεύγοντες ζητούσαν αποζημίωση ύψους 1.000 ευρώ έκαστος για ηθική βλάβη. Παρόλα αυτά, το ΣτΕ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει έδαφος για τέτοιες αξιώσεις μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων, σύμφωνα με το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα (ΕισΝΑΚ).

Επιπλέον, το 2021, το υπουργείο Οικονομικών είχε επιστρέψει σε εταιρείες και ιδιώτες ποσοστά των απωλειών τους, με 60% και 80% αντίστοιχα των ενοικίων που είχαν απολεσθεί. Αυτές οι επιστροφές ήταν ακατάσχετες και αφορολόγητες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εταιρείες ζητούσαν επίσης την αναγνώριση της διαφοράς του 20% ανάμεσα στις μειώσεις των ενοικίων που επηρεάζουν νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα. Το ΣτΕ σημείωσε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις, αν και παρεμβαίνουν στις συμβάσεις επαγγελματικής μίσθωσης, δεν ευθύνονται άμεσα για τις ζημίες που επικαλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθότι οι ζημίες προέρχονται από τη συμπεριφορά των μισθωτών που προσαρμόστηκαν στις νέες ρυθμίσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr