Ανησυχίες για το δημογραφικό πρόβλημα στα νησιά του Αιγαίου
Κοινωνία

Ανησυχίες για το δημογραφικό πρόβλημα στα νησιά του Αιγαίου

Δήμαρχοι από τα μικρά νησιά του Αιγαίου εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων στις περιοχές τους. Η κατάσταση αυτή αγγίζει ιδιαίτερα τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες προειδοποιούν ότι η μείωση των γεννήσεων απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη. Για παράδειγμα, στον Άγιο Ευστράτιο, ένα νησί με λιγότερους από 250 κατοίκους, ο δήμαρχος Κώστας Σινάνης επεσήμανε την έλλειψη νέων υποψηφίων για να δημιουργήσουν οικογένειες. «Πρέπει να βρούμε κίνητρα για να επιστρέψουν οι νέοι στον τόπο τους», τόνισε, ενώ οι γεννήσεις είχαν πέσει σε ελάχιστες, με μόλις μία γέννηση το προηγούμενο έτος.

Η Ελλάδα βιώνει την πιο δραματική μείωση πληθυσμού στην ΕΕ, καθώς το 2022 κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων των τελευταίων 92 ετών. Το ποσοστό γεννήσεων ανέρχεται σε μόλις 1,3 μωρά ανά γυναίκα, πολύ κάτω από το όριο των 2,5 που απαιτείται για την ανάρρωση και την ανάπτυξη του πληθυσμού. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας θα μειωθεί κατά 50% έως το 2100, με ενδεχόμενη συρρίκνωση παραγωγής κατά 31% στην ίδια περίοδο.

Ο Μιχάλης Βλασταράκης από τον όμιλο Eurobank προειδοποίησε για τις σοβαρές συνέπειες αυτής της κατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, σε δύο δεκαετίες, το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών και μέχρι το 2050 η χώρα αναμένεται να χάσει 2,5 εκατομμύρια κατοίκους. «Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι σοβαρές, επηρεάζοντας το ΑΕΠ, το ασφαλιστικό σύστημα και την εκπαίδευση», συμπλήρωσε.

Για την αντιμετώπιση αυτής της δραματικής πτώσης, το υπουργείο Οικογένειας της Ελλάδας ανακοίνωσε πως σκοπεύει να επενδύσει 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2035 για να προσφέρει κίνητρα, όπως χρηματικές παροχές και φοροαπαλλαγές, προκειμένου να αναστρέψει την κατάσταση.

Πηγή: naftemporiki.gr