Αλλαγές στα κριτήρια μετεγγραφών φοιτητών και οι επιπτώσεις τους στην εκπαιδευτική διαδικασία
Κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή τροπολογία που έχει σημαντικές αλλαγές στα κοινωνικά κριτήρια για τις μετεγγραφές. Στο πλαίσιο αυτής της τροπολογίας, επισημαίνονται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τις μετεγγραφές παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
Ας ρίξουμε μια ματιά στις νέες ρυθμίσεις. Στις μετεγγραφές αδελφών φοιτητών, οι οποίες πραγματοποιούνται χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς, επιτρέπεται πλέον σε δύο ή περισσότερα αδέλφια τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών να ζητούν μετεγγραφή σε όλα τα έτη σπουδών, εφόσον δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης. Επιπλέον, η κυριότητα ή η επικαρπία κατοικίας επηρεάζει τη διαδικασία μόνο όταν είναι σε ποσοστό 100%. Όταν είναι χαμηλότερη, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο. Το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, ενώ τα αδέλφια τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που δεν απευθύνονται για μετεγγραφή διατηρούν το δικαίωμα αίτησης από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Εδώ και τρεις εβδομάδες τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια έχουν ξεκινήσει, αλλά οι μετεγγραφές των φοιτητών δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Αυτή η καθυστέρηση καθιστά ασαφές το πού θα φοιτήσουν αυτοί οι φοιτητές που περιμένουν την έγκριση της μετεγγραφής τους. Εκτός αυτού, οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές δεν έχουν εκκινήσει, γεγονός που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Οι καθυστερήσεις αυτές είναι καθιερωμένες και προφανώς αδικαιολόγητες, και φέτος πριν από την έναρξη των αιτήσεων ήρθαν να προστεθούν και οι σημαντικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν την τελευταία στιγμή.
Η έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται οικογένειες. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με φοιτητή στην Πάτρα αποφάσισε να δηλώσει την κατεύθυνση των σπουδών του δεύτερου παιδιού της μόνο για σχολές στην Αθήνα και Πάτρα, λόγω οικονομικών περιορισμών. Τώρα όμως, οι νέες ρυθμίσεις δείχνουν ότι το δεύτερο παιδί, εφόσον δηλώσει σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, θα μπορούσε να έχει δικαίωμα μετεγγραφής βάσει των νέων κριτηρίων. Η πληροφορία αυτή φέρνει αναστάτωση και αναθεώρηση των προγραμματισμών της οικογένειας.
Κάποια άλλη οικογένεια υπολόγισε ότι με τα μόρια που διαθέτει το παιδί της είχε πιθανότητες μετεγγραφής σε συγκεκριμένο τμήμα, αλλά τώρα με τις νέες ρυθμίσεις, οι πολύτεκνοι και τρίτεκνοι φοιτητές μπορεί να έχουν αρκετά περισσότερα μόρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τη μετεγγραφή.
Το ζητούμενο είναι ότι οι αποφάσεις για τις μετεγγραφές θα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα, προτού αρχίσει η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών. Αυτό θα επέτρεπε στις οικογένειες να προγραμματίσουν καλύτερα τη ζωή τους και να γνωρίζουν με σαφήνεια τις επιλογές τους.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος έχει πληγεί, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, η οποία οδηγεί νέους να αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό. Πηγή: naftemporiki.gr.