Επανακατάκτηση Εμπιστοσύνης και Επενδυτικό Ενδιαφέρον για τις Ελληνικές Τράπεζες στο Συνέδριο της Bank of America στην Λονδίνο
Ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου «29th Annual Financials CEO Conference» της Bank of America που διεξάγεται στο Λονδίνο. Η συμμετοχή τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, επιβεβαιώνει την πλήρη ανάκαμψη του εγχώριου κλάδου, όπως επιβεβαιώνεται από τις επαναλαμβανόμενες αναβαθμίσεις των τραπεζών από διεθνείς οίκους. Η Εθνική Τράπεζα απέχει από την εκδήλωση λόγω της διαδικασίας αποεπένδυσης που σχεδιάζει, γεγονός που περιορίζει τις πληροφορίες που μπορεί να μοιραστεί.
Κάθε τράπεζα έχει οργανώσει περισσότερα από 30 ραντεβού με θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές από τη διεθνή κεφαλαιαγορά, μεταξύ των οποίων και μεγάλοι χρηματοοικονομικοί παίκτες όπως η Fidelity και η Goldman Sachs. Στελέχη των τραπεζών εκφράζουν στην «Ν» την αισιοδοξία τους για το θετικό κλίμα που επικρατεί, ειδικότερα μετά την ισχυρή ανάκαμψη που παρουσίασε ο κλάδος τα τελευταία τρία χρόνια.
Η προσοχή των αναλυτών εστιάζεται κυρίως σε τέσσερις τομείς. Ο πρώτος είναι η πιστωτική επέκταση, η οποία είναι κρίσιμη για τη διατήρηση των οργανικών κερδών των τραπεζών. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η καθαρή πιστωτική επέκταση στον κλάδο ανήλθε σε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο για το 2024 περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε συστημική τράπεζα. Ωστόσο, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναθεωρήσει τον στόχο της σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δεύτερον, η βιωσιμότητα της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών τίθεται υπό αμφισβήτηση στον απόηχο της νομισματικής χαλάρωσης που πλήττει την Ευρωζώνη. Οι αναλυτές αναρωτιούνται πώς οι τράπεζες θα διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα επιτοκιακού περιθωρίου, ειδικά μετά τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.
Η μερισματική πολιτική είναι τρίτος τομέας που απασχολεί τους επενδυτές καθώς οι τράπεζες επιστρέφουν στη διανομή μερισμάτων μετά από 16 χρόνια. Η αναγνώριση του ποσοστού διανομής για το 2024 είναι μεταξύ 40-50%, ενώ το 2025 ο στόχος ανέρχεται στο 50%.
Τέλος, η ποιότητα ενεργητικού και ο αναβαλλόμενος φόρος είναι ζητήματα που παρακολουθούν οι αναλυτές με ενδιαφέρον. Η JP Morgan προτείνει ότι οι τράπεζες μπορούν να επιταχύνουν την απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, εφόσον λάβουν έγκριση από την ΕΚΤ για υψηλότερες πληρωμές, και η αύξηση της ετήσιας απόσβεσης μπορεί να ελαφρύνει το βάρος των DTC στην αρχή της δεκαετίας του 2030.
Πηγή: naftemporiki.gr