ΔΕΗ καινοτομεί στην ανάκτηση νερού μέσω του ερευνητικού έργου intelWATT στην ΑΗΣ Μεγαλόπολης
Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου intelWATT, η ΔΕΗ συμμετέχει σε μια καινοτόμο πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την κατεργασία και ανακύκλωση του νερού σε βιομηχανικά περιβάλλοντα. Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ε.Ε., περιλαμβάνει τη συνεργασία 20 οργανισμών, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και βιομηχανίες. Ο συντονισμός γίνεται από το Εργαστήριο Υλικών και Μεμβρανών για Περιβαλλοντικούς Διαχωρισμούς του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Η πρόσφατη ολοκλήρωση της πιλοτικής εγκατάστασης ανάκτησης νερού απορρίψεων Πύργου Ψύξης στη Μονάδα 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης έχει καθοριστική σημασία για την υλοποίηση του έργου. Η εγκατάσταση αυτή έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται υδάτινες απορρίψεις και να αυξάνει την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού. Με μέγιστη παροχή 100 κυβικών μέτρων απορρίψεων ανά ημέρα, η εγκατάσταση επιτυγχάνει ποσοστό ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης του νερού πάνω από 99%, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες όπως υπερδιήθηση, νανοδιήθηση και αντίστροφη ώσμωση.
Η ΔΕΗ αξιολογεί τα δεδομένα και τα αποτελέσματα λειτουργίας του πιλοτικού έργου, αποκτώντας πρόσβαση σε κρίσιμη ερευνητική τεχνογνωσία για τη διαχείριση νερού και υδατικών αποβλήτων. Στοχεύει στη βελτιστοποίηση των προτεινόμενων τεχνολογιών για βιομηχανικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, με απώτερο σκοπό την ολοκληρωμένη ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού στη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΔΕΗ επιδιώκει τον ενεργειακό της μετασχηματισμό και συμμορφώνεται με την «πράσινη συμφωνία» (Green Deal), μέσα από στρατηγικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το όραμα της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε μία οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη και ψηφιακή εταιρεία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με φορείς για την εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας.
Το έργο αυτό της ΔΕΗ συμμορφώνεται με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Ο.Η.Ε., εστιάζοντας σε ενέργειες που έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με στόχο τη μείωση χρήσης πόρων και την αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στις στοχεύσεις για καθαρό νερό και αποχέτευση, βιομηχανία και καινοτομία, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή.
Πηγή: naftemporiki.gr