Αύξηση Θέσεων Εργασίας στην Ελλάδα και η Έλλειψη Καταρτισμένου Προσωπικού
English

Αύξηση Θέσεων Εργασίας στην Ελλάδα και η Έλλειψη Καταρτισμένου Προσωπικού

Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες δεν καλύπτονται εύκολα λόγω έλλειψης δεξιοτήτων εκ μέρους των εργαζομένων, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί Έλληνες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Αυτό έχει δημιουργήσει μια δυσκολία στο να συνδυαστούν οι απαιτούμενες και προσφερόμενες δεξιότητες στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι θέσεις εργασίας που παραμένουν κενές, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Εξαγωγών (ΣΕΒΕ).

Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, καταγράφηκαν 53,814 κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 54.4% υψηλότερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στον τομέα του Τουρισμού (16.4%). Ακολουθούν ο Δημόσιος Τομέας (Δημόσια Διοίκηση, Άμυνα και Κοινωνική Ασφάλιση – 14.6%) και οι Διοικητικές και Υποστηρικτικές Ενέργειες (13.7%).

Η Υπηρεσία Προϋπολογισμού της Βουλής (ΠΓΒ) ανέφερε ότι οι κενές θέσεις εργασίας αυξάνονται, παρά τη μείωση της ανεργίας, η οποία εκτιμήθηκε στο ενιαίο ψηφιακό ποσοστό του 9.6% τον Ιούνιο. Η έρευνα που διενεργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο εστίασε στις κύριες αιτίες που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση.

Σύμφωνα με 1,600 επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, οι κυριότεροι λόγοι που εντοπίστηκαν είναι οι εξής: Οι περισσότερες επιχειρήσεις (52.4%) αναζητούν προσωπικό για να καλύψουν τα τακτικά τους χρειώ λόγω ανάπτυξης, αντί να καλύψουν προσωρινές ή εποχικές ανάγκες. Έτσι, περισσότεροι από ένας στους δύο επιχειρηματίες αγωνίζονται να βρουν προσωπικό για να καλύψουν τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από την ανάπτυξή τους.

Η 76.7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να βρει κατάλληλο προσωπικό, με κυριότερους παράγοντες την έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων ή εμπειρίας και την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους. Οι περισσότερες εταιρείες, επίσης, επικεντρώνονται στην πρόσληψη νέων εργαζομένων με μικρή εμπειρία (έως πέντε χρόνια) και προσφέρουν μισθό μέχρι 1,500 ευρώ.

Ωστόσο, το 14.9% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι έχει προσλάβει άτομα που έχουν επαναπατριστεί τα τελευταία τρία χρόνια, υποδεικνύοντας μια ελαφρά τάση σταδιακής επιστροφής Ελλήνων από το εξωτερικό. Εντούτοις, καθώς κατά την προηγούμενη δεκαετία η απώλεια εργαζομένων που μετακόμισαν στο εξωτερικό εκτιμάται ότι ήταν πολύ μεγάλη (700,000 έως 1 εκατομμύριο), είναι προφανές ότι υπάρχει ακόμη σημαντικός χώρος για βελτίωση.

Τέλος, το 56.7% των επιχειρήσεων θεωρεί απαραίτητη μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική σύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις. Η εκτίμηση είναι ότι οι παρέμβασεις, τόσο στο πεδίο της εκπαίδευσης όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αναμένεται να βελτιώσουν το εργασιακό πλαίσιο. Αυτός ο τομέας έχει επίσης επισημανθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΥΠΑ, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική σύνδεση των επιχειρήσεων με διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα (π.χ. πανεπιστήμια).

Πηγή: naftemporiki.gr