Η Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Καΐρου και η Ιστορία της Κοινότητας
Υγεία

Η Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Καΐρου και η Ιστορία της Κοινότητας

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επισκέφθηκε το ελληνικό νοσοκομείο στο Κάιρο της Αιγύπτου. Στα social media, ανέφερε ότι το νοσοκομείο ιδρύθηκε το 1912 από την τότε ακμάζουσα Ελληνική Κοινότητα και, παρόλο που σήμερα η κοινότητα αριθμεί λιγότερους από 1500 ανθρώπους, οι κάτοικοί της συνεχιζουν να στηρίζουν το νοσοκομείο και το γηροκομείο, διατηρώντας τα σε άριστη κατάσταση.

Η δομή του νοσοκομείου στηρίζεται κυρίως από Αιγυπτίους εργαζομένους και παρέχει υπηρεσίες στους Αιγυπτίους, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής Ελληνικής Κοινότητας. Κάθε Έλληνας που κατέχει ελληνικό διαβατήριο δικαιούται έκπτωση 50%, ενώ οι άποροι Έλληνες δεν πληρώνουν τίποτα. Το νοσοκομείο λειτουργεί επίσης ως ιδιωτική κλινική υψηλής ποιότητας, με σοβαρή φήμη στην περιοχή.

Ο κ. Γεωργιάδης είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Υγείας που επισκέπτεται το νοσοκομείο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνοδευόταν από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, κ. Παπαγεωργίου.

Η ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο χρονολογείται από την εποχή των Φαραώ. Παρά τη μείωση του ελληνικού στοιχείου με την επικράτηση των Αράβων τον 7ο μ.Χ. αιώνα, η κατάσταση άλλαξε κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Μωχάμεντ Άλη (1805-1849), ο οποίος αποκατέστησε την ελευθερία των ξένων, επιτρέποντας σε πολλούς Έλληνες να μεταναστεύσουν στη χώρα.

Με την ίδρυση του πρώτου Ελληνικού Γενικού Προξενείου στην Αλεξάνδρεια το 1833, προέκυψε η ανάγκη ίδρυσης Ελληνικών Κοινοτήτων στις μεγάλες πόλεις, όπως το Κάιρο, όπου το 1856 ιδρύθηκε η Ελληνική Κοινότητα των Ορθοδόξων. Αυτό το νομικό πρόσωπο επεδίωκε τη διατήρηση και ανάπτυξη των ελληνικών ιδρυμάτων.

Η διαχείριση του νοσοκομείου και της κοινότητας ανατίθεται σε επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει τον πρόεδρο Χρήστο Καβαλή, τους αντιπρόεδρους Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και Μιχάλη Γκρουνστέιν, τη γενική γραμματέα Βίλλυ Πολίτη, τον ταμία Αντώνη Ιορδανίδη και άλλα μέλη.

Σήμερα, ο σκοπός της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (Ε.Κ.Κ.) είναι η παροχή πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, νοσηλευτικών και κοινωνικών υπηρεσιών στους Έλληνες και απευθύνεται επίσης στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών της Αιγύπτου.

Πηγή: naftemporiki.gr