Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, με τον τομεάρχη της ΚΟ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν η διαρκής κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου δεν συζητήθηκαν εν τέλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, καθώς και η NAVTEX που εξέδωσε σήμερα Τρίτη η γειτονική χώρα για έρευνες του URUC REIS εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Τσίπρας σημείωσε στους συνεργάτες του, όπως πληροφορείται το Politic:

«Μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβριο του 2018».

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2018 η Ελλάδα με τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται με αποκορύφωμα μία Navtex που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από την Τουρκία, τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας βρίσκεται στην Αθήνα.

Νοτιοδυτικώς του Καστελόριζου

Σχετίζεται με έρευνες από το, γνωστό πλέον, θαλάσσιο πλοίο Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή η οποία, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε τριεθνές σημείο.

Η έκδοση της επίμαχης Navtex αφορά περιοχή νοτιοδυτικώς του Καστελόριζου.

Μετά τη σύσκεψη για τις εξελίξεις με την Τουρκία, οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος και Θ. Δρίτσας ζήτησαν επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς.

Πηγή: tanea.gr

Πηγή: true.gr