Η είδηση για τη νέα τουρκική πρόκληση μετά και την έκδοση Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σήμανε συναγερμό στην Ελλάδα…

Οι Τούρκοι κορύφωσαν την προκλητικότητά τους και «κλείδωσαν» το θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου στην ανατολική Μεσόγειο από σήμερα και μέχρι τις 2 Αυγούστου, ημέρα ολοκλήρωσης της Navtex.

Στο άκουσμα της είδησης, πήρε… φωτιά το διαδίκτυο και οι Ελληνες ψάχνουν πληροφορίες για τις εξελίξεις, αναζητώντας τις λέξεις – κλειδιά: «θερμό επεισόδιο», «Καστελόριζο», «επιστράτευση».

Η ανησυχία των Ελλήνων για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο χτυπάει κόκκινο, κάθε φορά που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέρχονται περίοδο κρίσης, πάντα με υπαιτιότητα -φυσικά- της Αγκυρας.

Πρόσφατα, μάλιστα, προέκυψαν δημοσιεύματα που χαρακτηρίστηκαν ως Fake News για διαδικασία επιστράτευσης, που φυσικά καμία σχέση με την αλήθεια δεν είχαν.

Τι ισχύει, όμως, γενικά και διαχρονικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαδικασία της επιστράτευσης; Πώς γίνεται και ποιους αφορά;

Ο γενικός κανόνας είναι ότι στην κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κλπ) και φυσικά οι ειδικοδυναμίτες (ΟΥΚ, πεζοναύτες, ΛΟΚ κλπ).

Αναλυτικά :

α) Κατάσταση ειδικής (συγκεκριμένες ειδικότητες) ή μερικής (συγκεκριμένες περιοχές) επιστράτευσης (πορτοκαλί συναγερμός):

Καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) οι υπόχρεοι να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται. Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό αιγαίο τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών).

Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.

Εφόσον υπάρχει αντικειμενική αδυναμία μετάβαση στο χρονικό περιθώριο που τίθεται (γιατί πχ βρίσκεσαι σε ταξίδι ή δεν υπάρχουν συγκοινωνιακά μέσα κλπ) τότε ΑΜΕΣΑ μεταβαίνεις στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων (υπάρχουν πολλά σε κάθε νομό), το οποίο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την υποχρέωση είτε να σε προωθήσει στη μονάδα σου ή να σε εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης. Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών. Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης.

Πρακτικά όμως όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορεία είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι. Όσοι έχουν λευκά ανήκουν στη Β΄ Φάση! Υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορεία σε ηλικία μικρότερη των 41 ετών, αυτοί δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα γι΄αυτό και δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Έστω υπόψη ότι συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν και άλλα χρώματα φύλλων πορείας. Στην περίπτωση αυτή ήδη γνωρίζουν τι να πράξουν και αν το έχουν ξεχάσει πρέπει να απευθυνθούν στις στρατολογικές υπηρεσίες, γιατί συνήθως αυτοί έχουν απόρρητες οδηγίες.

Όλοι οι έφεδροι (όσοι δλδ έχουν ολοκληρώσει τη θητεία μας) έχουμε λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας. Πάνω στο ΕΦΠ αναγράφονται ειδικοί κωδικοί, για τους οποίους έχετε ενημερωθεί από την μονάδα σας και δεν γράφω περαιτέρω λεπτομέρειες γιατί έχουν υπαχθεί σε καθεστώς απορρήτων. Όσοι δεν θυμάστε που αντιστοιχούν οι κωδικοί μπορείτε να μεταβείτε στην στρατολογική υπηρεσία της περιοχής σας.

Οι κάτοχοι λευκών ΕΦΠ μεταβαίνουν ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΑΧΘΟΥΝ, αλλά όπως είπαμε εντάσσονται στη β΄φάση, οπότε θεωρητικά θα τους έρθει στο σπίτι ειδοποίηση. Καλόν είναι να έχετε δηλώσει την στρατολογική σας υπηρεσία για τις μεταβολές των διευθύνσεων κατοικίας, γιατί την κρίσιμη ώρα θα σπαταλώνται κρίσιμες δυνάμεις για να σας ψάχνουν ενώ εσείς ίσως ήδη έχετε μεταβεί στις μονάδες σας.

β) Κατάσταση ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ – ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΠΟΛΕΜΟΣ

Στην κατάσταση αυτή όσον αφορά τις ηλικίες ισχύουν ότι και παραπάνω. Φυσικά μέσα στον κανονισμό ορίζεται ότι τα όρια ηλικίας μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να ορίζεται η μικρότερη ή η μεγαλύτερη ηλικία. Πρακτικά στην εμπόλεμη κατάσταση, καλούνται να πολεμήσουν ΟΛΟΙ οι ικανοί να κρατάνε όπλο.

γ)Τι έγγραφα φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:

Το ΦΑΠ που του έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή.
Το Ειδικό Φύλλο Πορείας.
Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης (όσοι έχουν).
Την Αστυνομική ταυτότητα και τα Επιστρατευτικά έγγραφα.
Την Στρατιωτική άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου ή ειδικοποιημένου Μηχανήματος (όσοι διαθέτουν).
Το δίπλωμα οδήγησης πολιτικού οχήματος – ειδικοποιημένου οχήματος-μηχανήματος (όσοι διαθέτουν).
Τη μεταλλική Ταυτότητα.
Λοιπά (κατά την κρίση του) : Αντίγραφο Πτυχίου ΑΕΙ – ΤΕΙ – ΙΕΚ (αποκτηθείσας ειδικότητας που δεν είχε δηλωθεί κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας), πιστοποιητικό επάρκειας γνώσης Ξένων Γλωσσών κ.α.

δ)Τι άλλα είδη φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:

Τροφή για την κίνηση μέχρι την Μονάδα (ξηρά τροφή δύο ή τριών ημερών). Η τροφοδοσία θα αρχίσει με την κατάταξη στη Μονάδα.
Ένα μικρό σακίδιο με τα απαραίτητα ατομικά είδη (υγιεινής, εσώρουχα).

Ακολουθούν οι πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού

ΔΟΜΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

Η Αναγκαιότητα της Επιστράτευσης

Η ανάγκη διατήρησης δυνάμεων εφεδρείας επιβάλλεται από πολλούς λόγους (οικονομικούς, ιστορικούς, κοινωνικούς, γεωγραφικούς, γεωπολιτικούς, δημογραφικούς) καθώς:

α. Σε όλες τις μεγάλες συγκρούσεις του 20ου και 21ου αιώνα, κλήθηκαν να συμμετάσχουν δυνάμεις εφεδρείας των χωρών πού ενεπλάκησαν σε πόλεμο.

β. Η χώρα μας δεν είναι σε θέση για οικονομικούς, κυρίως, αλλά και κοινωνικούς λόγους (σταδιακή μείωση θητείας κατά τις τελευταίες δεκαετίες), να διατηρεί σε ετοιμότητα το σύνολο της δύναμης πού αναγκαιεί για την αντιμετώπιση των πιθανών απειλών.

γ. Η μορφολογία της Ελλάδας έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τα εκτεταμένα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων πολυάριθμα νησιά, μικρονησίδες και βραχονησίδες, με αυξημένες απαιτήσεις φυσικής στρατιωτικής παρουσίας για τη φύλαξή τους, καθώς επίσης και πληθώρα προσωπικού για σκοπούς επιτήρησης με επίγεια, θαλάσσια και αεροπορικά μέσα.

δ. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής, τον εξ ανατολών κίνδυνο, ο οποίος είναι μόνιμος και εκδηλώνεται με ολοένα αυξανόμενες απειλές και αμφισβητήσεις του ελληνικού ζωτικού χώρου, καθώς και την έκρηξη του φονταμενταλισμού, που τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη πηγή κινδύνου για όλα τα Δυτικά κράτη λόγω της αλληλέγγυας μεταξύ τους στάσης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και σε κάθε είδους ασύμμετρη απειλή, έχουν καταστήσει περισσότερο από ποτέ επιτακτική την ανάγκη μετάπτωσης του στρατού από την ειρηνική στην εμπόλεμη κατάσταση, στο συντομότερο χρόνο και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Πλέον όμως του αυξημένου βαθμού ετοιμότητας της εφεδρείας, εξίσου σημαντική είναι και η συστηματική χρησιμοποίησή της από τον καιρό της ειρήνης.

Η οργανωτική δομή των φορέων Επιστράτευσης περιλαμβάνει:

α. Τη Διεύθυνση Επιστράτευσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού Α4 (ΔΕΣ) από το 1988, στη θέση του πρώην 6ου Επιτελικού Γραφείου (ΓΕΣ/6Ο ΕΓ).

β. Τις Επιστρατεύουσες Μεγάλες Μονάδες (ΕΜΜ).

γ. Τις Μονάδες Επιστράτευσης (ΜΕ), οι οποίες εκτελούν το κυρίως επιστρατευτικό έργο και βρίσκονται διεσπαρμένες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σε κάθε Μονάδα Επιστράτευσης, ανάλογα με τη θέση της, τον πληθυσμό της περιοχής και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, έχει ανατεθεί η παρακολούθηση της εφεδρείας κάποιου επιστρατευτικού διαμερίσματος (ενός ή περισσοτέρων Νομών) και το έργο της συγκρότησης και ενεργοποίησης αριθμού Μονάδων.

Σκοπός Επιστράτευσης – Διαδικασία Υλοποίησης

Ο σκοπός της επιστράτευσης είναι η ανάκληση ­ – κατάταξη και τοποθέτηση των εφέδρων στις στρατιωτικές μονάδες, προκειμένου να γίνει δυνατή η μετάπτωση των μονάδων αυτών στη πολεμική τους σύνθεση και οργάνωση.

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η εφεδρεία του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνει όλους τους εκπαιδευμένους και κατά το νόμο υποκείμενους σε επιστράτευση εφέδρους, όπως παρακάτω:

α. Αξιωματικούς – ­ Μόνιμους Υπαξιωματικούς, μέχρι καταλήψεώς τους από το εκάστοτε και κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο ηλικίας.

β. Οπλίτες μέχρι την συμπλήρωση του 45 έτους ηλικίας τους.

Οι έφεδροι τοποθετούνται στις Μονάδες μηχανογραφικά από την Δνση Επιστράτευσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ανάλογα τον τόπο διαμονής, την ειδικότητα και το βαθμό.

Το σύνολο των εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών του Στρατού Ξηράς διακρίνεται ανάλογα με την ηλικία των εντεταγμένων εφέδρων σε:

α. Α’ σειρά εφεδρείας: έως 40 ετών

β. Β΄ σειρά εφεδρείας: Από 41 έως 45 ετών

Επαύξηση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας της Εφεδρείας

Ο εκσυγχρονισμός και η νέα δομή δυνάμεων απαιτούν την υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής όσον αφορά στη σύνθεση, στην οργάνωση και στην εκπαίδευση των έφεδρων. Με άξονα τα παραπάνω, η Διεύθυνση Επιστράτευσης του ΓΕΣ, επεξεργάζεται τη βελτίωση όλων των τομέων της επιστράτευσης. Αναλυτικότερα, οι τομείς στους οποίους δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι οι ακόλουθοι:

α. Βελτίωση Μετεκπαίδευσης Εφεδρείας

Τα νέα οπλικά συστήματα και η εξέλιξη της τεχνολογίας, απαιτούν στρατιωτικό προσωπικό με υψηλή μόρφωση και διαρκή ανανέωση των γνώσεών τους, με αντίστοιχη ενσωμάτωση των αλλαγών πού επιφέρουν στην πολεμική τέχνη οι εξελίξεις στην τεχνολογία. Έχοντας υπόψη τη διαπίστωση αυτή, υλοποιούνται υψηλού επιπέδου εκπαιδεύσεις στους εφέδρους, στο πλαίσιο της κάλυψης των απαιτήσεων.

β. Πληροφοριακό Σύστημα Επιστράτευσης

Μέχρι το 1978 το σύστημα επιστράτευσης ήταν χειρογραφικό. Το 1980 μετά από δοκιμαστική λειτουργία δυο ετών, τέθηκε σε εφαρμογή σύστημα μηχανογράφησης της Επιστράτευσης σε όλη την Ελλάδα. Από το 2008 έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη νέου εξελιγμένου συστήματος πληροφορικής.
Στη Διεύθυνση Επιστράτευσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού, λειτουργεί το κεντρικό σύστημα πληροφορικής, το οποίο ανταλλάσει δεδομένα μέσω πανελλαδικού δικτύου υπολογιστών με τις επιστρατεύουσες αρχές, καθώς και με άλλες υπηρεσίες και υπουργεία. Το σύστημα εξελίσσεται και βελτιώνεται ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

γ, Νέα Κατηγοριοποίηση Εφεδρείας

Ο ρόλος των δυνάμεων εφεδρείας στις μελλοντικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα είναι σαφώς μικρότερος αριθμητικά, ενώ παράλληλα θα χρειασθεί να δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» εφέδρων υψηλής εκπαίδευσης και ετοιμότητας, ικανών να επέμβουν άμεσα όπου και όποτε απαιτηθεί.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΦΕΔΡΟΥ

Αγαπητέ Έφεδρε,

Στην ιστοσελίδα αυτή, θα βρεις οδηγίες που θα σου χρησιμεύσουν για όσο χρόνο είσαι εγγεγραμμένος στην εφεδρεία του στρατού. Οι οδηγίες, αφορούν στις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία. Μελέτησε τες προσεκτικά.

Πληροφορίες μπορείς επίσης να λάβεις τηλεφωνικά από τις πλησιέστερες Στρατιωτικές Αρχές (Μονάδες Επιστρατεύσεως, Φρουραρχεία, Στρατολογικές Υπηρεσίες), ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Επιστρατεύσεως του ΓΕΣ (str­-ges­[email protected]).

Γενικά:

α. Στην εφεδρεία των Ενόπλων εγγράφονται οι έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες που απολύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους. Οι έφεδροι εγγράφονται στην εφεδρεία του Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο εκπλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

β. Οι έφεδροι υποχρεούνται να δηλώνουν οποιαδήποτε αλλαγή του τόπου διαμονής τους, εφόσον η διάρκεια υπερβαίνει τους 3 μήνες. Η δήλωση υποβάλλεται είτε στις Στρατολογικές Υπηρεσίες (πρώην «Στρατολογικά Γραφεία») είτε στις αρμόδιες Επιστρατεύουσες Αρχές. Σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις παραπάνω υποχρεώσεις, επιβάλλεται υψηλό χρηματικό πρόστιμο από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία (ΣΥ).

γ. Οι έφεδροι που αρνούνται να παραλάβουν οποιοδήποτε στρατιωτικό έγγραφο διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.

δ. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση εκπλήρωσης εφεδρικής στρατιωτικής υποχρέωσης όσοι:

— Κρίνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ή συμβούλια των Ενόπλων Δυνάμεων ακατάλληλοι για στράτευση για λόγους υγείας.

— Καταδικάζονται αμετάκλητα από οποιοδήποτε ποινικό δικαστήριο σε κάθειρξη ή σε ποινή που για τους στρατιωτικούς συνεπάγεται καθαίρεση.

Υποχρεώσεις του Εφέδρου σε Περίοδο Ειρήνης:

Ο έφεδρος, μετά την απόλυση του από το Στράτευμα εντάσσεται στην ΕΦΕΔΡΕΙΑ και λαμβάνει το ΕΙΔΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ (ΕΦΠ), το οποίο έχει χρώμα :

α. ΠΡΑΣΙΝΟ, για την τοποθέτηση του αρχικά σε μια Μονάδα, με τα καθήκοντα και την ειδικότητα που κατείχε κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

β. ΛΕΥΚΟ, με το οποίο τον θέτει σε κατάσταση αναμονής για μελλοντική τοποθέτησή του σε κάποια Μονάδα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Σημεία Ιδιαίτερης Προσοχής

α. Είναι πιθανόν ο έφεδρος, μετά από αναπροσαρμογή, να ενταχθεί στη δύναμη άλλης Μονάδος με αντικατάσταση του πράσινου ΕΦΠ ή με αντικατάσταση του ΕΦΠ από λευκό σε πράσινο.

β. Η αντικατάσταση του ΕΦΠ πραγματοποιείται από την Μονάδα Επιστρατεύσεως (ΜΕ), η οποία παρακολουθεί επιστρατευτικά τον έφεδρο.

γ. Το νέο ΕΦΠ, αποστέλλεται στον έφεδρο συστημένα εντός ταχυδρομικού φακέλου ή επιδίδεται από την αστυνομική αρχή της περιοχής διαμονής. Ο φάκελος αυτός περιέχει:

Το νέο Ειδικό Φύλλο Πορείας.

— Την απόδειξη παραλαβής του ΕΦΠ.

— Ένα δελτίο αλλαγής στοιχείων εφέδρου.

— Μία απόδειξη αποστολής, την οποία θα υπογράψουν τα ΕΛΤΑ όταν ο έφεδρος ταχυδρομήσει τα επιστρατευτικά έντυπα που πρέπει να επιστρέψει.

— Ένα μικρό φάκελο αλληλογραφίας, που χρησιμεύει για την τοποθέτηση των παλαιών επιστρατευτικών εγγράφων που πρέπει να επιστραφούν. Αναλυτικότερα, οι ενέργειες έχουν όπως παρακάτω:

1η Ενέργεια: Αμέσως μετά την παραλαβή των νέων επιστρατευτικών εγγράφων, πρέπει να τοποθετηθούν στο μικρό ταχυδρομικό φάκελο, που έχετε παραλάβει, τα παρακάτω:

α. Το παλαιό Ειδικό Φύλλο Πορείας.

β. Η απόδειξη παραλαβής του νέου Ειδικού Φύλλου Πορείας αφού συμπληρωθεί και υπογραφεί από τον ίδιο.

γ. Το παλαιό Δελτίο Αλλαγής Στοιχείων Εφέδρου.

2η Ενέργεια: Ο παραπάνω φάκελος κατατίθεται, χωρίς γραμματόσημο σε ένα ταχυδρομικό γραφείο. Ο υπάλληλος του ταχυδρομείου που θα παραλάβει το φάκελο θα πρέπει να υπογράψει την απόδειξη παραλαβής η οποία πρέπει να τηρείται ως αποδεικτικό ότι επιστράφηκαν τα επιστρατευτικά έγγραφα. Για οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τα επιστρατευτικά έγγραφα, πρέπει να επικοινωνείτε με την Μονάδα επιστρατεύσεως από την οποία παρακολουθείστε επιστρατευτικά.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

α. Τα εισιτήρια τα οποία έχουν αποσταλεί με το ΕΦΠ, χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ σε περίπτωση επιστράτευσης και όχι σε κλήση για εκπαίδευση.

β. Σε περίπτωση αλλαγής διεύθυνσης διαμονής, ο έφεδρος είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει το δελτίο αλλαγής στοιχείων εφέδρου με τα νέα στοιχεία, να το ταχυδρομήσει χωρίς γραμματόσημο και χωρίς να το τοποθετήσει σε φάκελο.

Μετεκπαίδευση Εφεδρείας:

α. Για τη συντήρηση των στρατιωτικών ικανοτήτων κατά τον χρόνο παραμονής στην εφεδρεία, οι έφεδροι καλούνται σταδιακά να συμμετάσχουν σε κάποια δραστηριότητα είτε της Μονάδος, που είναι εντεταγμένοι, είτε σε σχολείο για την βελτίωση των γνώσεων ή την απονομή νέας ειδικότητας.

β. Για τους εφέδρους αξιωματικούς, προκειμένου να προαχθούν στον επόμενο βαθμό πρέπει την τελευταία 5ετία από της προτάσεως για προαγωγή, να έχουν συμμετάσχει υποχρεωτικά σε κάποια δραστηριότητα μετεκπαίδευσης. Λεπτομέρειες, όπως στον ιδιαίτερο σύνδεσμο «Προαγωγές Εφέδρων Αξιωματικών».

γ. Η μετεκπαίδευση όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν, διεξάγεται με δραστηριότητες εκπαίδευσης:

— Στο πλαίσιο της Μονάδας.

— Σε Σχολές εφέδρων αξιωματικών των Όπλων και Σωμάτων.

— Σε σχολεία βελτίωσης γνώσεων επί οπλικών συστημάτων και απονομής νέας ειδικότητας.

— Με συμμετοχή σε μεγάλες Εθνικές ασκήσεις.

Η πρόσκληση για μετεκπαίδευση, πραγματοποιείται κατόπιν εντολής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, με Φύλλο Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ), που επιδίδεται μέσω της Αστυνομίας. Περιπτώσεις εξαιρέσεων περιλαμβάνονται στο φυλλάδιο που αποστέλλεται με το ΦΑΠ.

Ενέργειες σε περίπτωση κλήσης σε μετεκπαίδευση εφεδρείας:

Σε περίπτωση επιδόσεως Φύλλου Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ) για συμμετοχή σε δραστηριότητα μετεκπαίδευσης εφεδρείας, ο παραλήπτης πρέπει να ενεργήσει όπως παρακάτω:

1η Ενέργεια: Εφόσον η εκπαίδευση διεξάγεται εκτός της περιοχής που διαμένει μόνιμα, μεταβαίνει στο πλησιέστερο Φρουραρχείο της περιοχής του μαζί με το ΦΑΠ για παραλαβή Καταστάσεως Επιβιβάσεως που θα χρησιμεύσει για την έκδοση εισιτηρίων.

2η Ενέργεια: Χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την μετάβαση στη Μονάδα μετεκπαίδευσης. Να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση ΙΧ οχημάτων διότι, πλέον του κόστους μετακίνησης, δημιουργούνται πολλά προβλήματα (μη ύπαρξη χώρων στάθμευσης, ασφάλεια του αυτοκινήτου λόγω εγκατάλειψής του για αρκετές ημέρες σε περιπτώσεις μετάβασης σε καταυλισμό, κλπ) .

3η Ενέργεια: Έχει μαζί του:

α. Το ΦΑΠ που του έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή. Το Ειδικό Φύλλο Πορείας.

β. Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης (όσοι έχουν).

γ. Την Αστυνομική ταυτότητα.

δ. Τα Επιστρατευτικά έγγραφα.

ε. Τη Στρατιωτική άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου ή ειδικοποιημένου Μηχανήματος (όσοι διαθέτουν).

στ. Το δίπλωμα οδήγησης πολιτικού οχήματος ­ ειδικοποιημένου οχήματος ­ μηχανήματος (όσοι διαθέτουν).

ζ. Τη μεταλλική Ταυτότητα.

η. Λοιπά (κατά την κρίση του): Αντίγραφο Πτυχίου ΑΕΙ – ­ ΤΕΙ – ­ ΙΕΚ (αποκτηθείσας ειδικότητας που δεν είχε δηλωθεί κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας), πιστοποιητικό επάρκειας γνώσης Ξένων Γλωσσών κ.ά.

θ. Τροφή για την κίνηση μέχρι την Μονάδα (ξηρά τροφή). Η τροφοδοσία θα αρχίσει με την κατάταξη στη Μονάδα.

ι. Ένα μικρό σακίδιο με τα απαραίτητα προσωπικά είδη για το χρόνο εκπαίδευσης.

4η Ενέργεια: Για την αποζημίωση, έχει μαζί του τα απαραίτητα δικαιολογητικά που περιγράφονται σε επόμενη παράγραφο.

Αποδοχές Έφεδρων Αξιωματικών:

α. Οι αποδοχές του έφεδρου Αξκού είναι ίδιες με τις αποδοχές των εν ενεργεία ομοιοβάθμων του.

β. Αυτές υπολογίζονται από την ημέρα κατάταξης μέχρι και την προηγούμενη ημέρα της απόλυσης.

γ. Αν ο έφεδρος είναι Δημόσιος Υπάλληλος ή Υπάλληλος ΝΠΔΔ, Κρατικών Εκμεταλλεύσεων ή Υπηρεσιών που παραχωρήθηκαν στο Δημόσιο ή Ιδρυμάτων που επιχορηγούνται από το Δημόσιο, λαμβάνει υποχρεωτικά τις αποδοχές της πολιτικής θέσης. Εφόσον οι αποδοχές της πολιτικής θέσης είναι κατώτερες των αποδοχών του Στρατιωτικού βαθμού που κατέχει, λαμβάνει τη διαφορά.

δ. Δικαιολογητικά

Για την πληρωμή από το Στρατό, πρέπει να έχει μαζί του τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Α/Α ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Δημόσιος Υπάλληλος Βεβαίωση αποδοχών από την υπηρεσία του
2. Ιδιωτικός Υπάλληλος κ.λπ. → Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/86.
→ Αντίγραφο Φύλλου Μητρώου από την Ελληνική Αστυνομία ή το Στρατολογικό Γραφείο του χρόνου υπηρεσίας, για την δικαιολόγηση χρονοεπιδόματος.
→ Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τη δικαιολόγηση του ΕΟΒ.
→ Βεβαίωση αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή εκκαθαριστικό εφορίας στο οποίο εμφαίνεται ο ΑΦΜ.
Αποδοχές Εφέδρων Οπλιτών:

α. Ο μισθός (αποδοχές) του έφεδρου οπλίτη είναι ίσος με αυτόν των ομοιοβάθμων του κληρωτών που υπηρετούν. Οι έγγαμοι δικαιούνται παραπάνω μισθού, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

β. Δικαιολογητικά:

— Βεβαίωση αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή άλλο επίσημο έγγραφο στο οποίο εμφαίνεται ο ΑΦΜ (πχ εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας).

— Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη γάμου και γέννησης παιδιών (για τους έγγαμους με ή χωρίς τέκνα).

Ενέργειες σε περίπτωση Εξαίρεσης από την Κλήση

α. Εφόσον συντρέχει λόγος εξαίρεσης, ο έφεδρος μεταβαίνει άμεσα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια Διεύθυνση Στρατολογίας του Μείζονα Σχηματισμού που τον καλεί ή την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία της περιοχής του ή την Μονάδα Επιστράτευσης που τον παρακολουθεί επιστρατευτικά.

β. Εάν δεν ληφθεί απάντηση ότι έγινε η εξαίρεση ή εάν ο χρόνος δεν επαρκεί για να αποσταλούν τα δικαιολογητικά εξαίρεσης, οφείλει να παρουσιαστεί οπωσδήποτε, για να μην κηρυχθεί ανυπότακτος. Στην περίπτωση αυτή οι λόγοι εξαίρεσης θα εκτιμηθούν από το Ειδικό Στρατολογικό Συμβούλιο κατά την κατάταξη.

Οδηγίες και Υποχρεώσεις σε Περίοδο Επιστράτευσης

Η πρόσκληση του εφέδρου, σε περίπτωση επιστράτευσης, μπορεί να γίνει με ανακοίνωση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Εφημερίδα, Διαδίκτυο), με τοιχοκόλληση προκηρύξεων ή με την επίδοση Φύλλου ατομικής Προσκλήσεως (ΦΑΠ).

Εάν η ανακοίνωση γίνει με τα Μέσα Ενημέρωσης του κοινού, τότε ο έφεδρος θα κληθεί με μια από τις συνθηματικές λέξεις που υπάρχουν στο επάνω μέρος του ΕΦΠ, όπως:

α. Το χρώμα του ΕΦΠ.

β. Το γράμμα Ω μαζί με έναν αριθμό.

γ. Τον κωδικό αριθμό της Μονάδας, που αποτελείται από δύο γράμματα με έναν τετραψήφιο αριθμό.

Για να διαπιστώσει ότι καλείται, πρέπει να εξετάσει εάν οι ανακοινώσεις συμπεριλαμβάνουν ένα από τα παραπάνω συνθηματικά.

Σε περίπτωση που επιστρατεύεται πρέπει να λάβει υπόψη του τα παρακάτω:

α. Το χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του να τακτοποιήσει τις άμεσες οικογενειακές του υποθέσεις.

β. Να μελετήσει με προσοχή τις συνοπτικές οδηγίες που είναι γραμμένες στο Ειδικό Φύλλο Πορείας.

γ. Κατά την αναχώρηση για τη Μονάδα, να πάρει μαζί του οπωσδήποτε:

— Τροφή για 2 ημέρες (ξηρά τροφή).

— Την Αστυνομική ταυτότητα

— Τα Επιστρατευτικά Έγγραφα.

— Την άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου (εάν έχει).

— Ένα μικρό σακίδιο με τα προσωπικά του είδη.

δ. Να αναχωρήσει αμέσως για την Μονάδα που αναγράφεται στο Ειδικό Φύλλο Πορείας ή ΦΑΠ, για να μπορέσει να παρουσιασθεί έγκαιρα. Για το σκοπό αυτό, μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε συγκοινωνιακό μέσο σε συνδυασμό με τα αποκόμματα εισιτηρίων που είναι στο Ειδικό Φύλλο Πορείας του. Οδηγίες για την συμπλήρωση και χρησιμοποίηση των εισιτηρίων του ΕΦΠ υπάρχουν στο πίσω μέρος των εισιτηρίων.

ε. Σε περίπτωση που δυσκολεύεται να μετακινηθεί προς τη Μονάδα του γρήγορα, να παρουσιασθεί στο ΣΠΕ ή ΧΣΕ που αναγράφεται στις «οδηγίες για την κίνησή σου» που ευρίσκονται στο εμπρός μέρος του ΕΦΠ ή του ΦΑΠ, προκειμένου από εκεί να προωθηθεί στη Μονάδα του. Εάν βρίσκεται μακριά από το ΣΠΕ ή ΧΣΕ πρέπει να παρουσιασθεί στο πλησιέστερο Φρουραρχείο ή Αστυνομική Αρχή, προκειμένου να διευκολυνθεί κατά την κίνησή του.

Πηγή: true.gr