Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας – κανονικά η μουσική στην εστίαση μέχρι… να επαναξιολογήσουν την κατάσταση

Ανακοινώσεις για το οριστικό τέλος στα lockdown έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης με την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα και τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η οποία εισηγήθηκε τέλος στα lockdown και «προνόμια» μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα παραμείνουν πολίτες β’ κατηγορίας και δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους αλλά ούτε και να συμμετέχουν σε απλές δραστηριότητες, οι οποίες πλέον έχουν «βαπτιστεί» ως «προνόμια» για τους εμβολιασμένους.

Τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα θα καταργηθούν για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα ισχύουν μόνο για τους ανεμβολίαστους, ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης η απόφαση θα ισχύει για 15 ημέρες και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί.

«Η επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που σέβεται η πολιτική ηγεσία και έχουν δώσει έναν αγώνα αφιλοκερδώς με γνωμοδοτήσεις και είναι ο στενός μας συνεργάτης και παραμένει ως όργανο του υπουργείου. Θα μας δίνει τις γενικές κατευθύνσεις για να αποφασίζονται τα μέτρα. Η ισχύς τους θα είναι για 15 ημέρες. Οι περιορισμοί που υπάρχουν υφίστανται και θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους», ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Τα μέτρα θα πάψουν να ισχύουν για τις κόκκινες περιοχές, δηλαδή δεν θα υπάρχει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και η διασκέδαση σε κλειστούς χώρους θα λειτουργήσει κανονικά μόνο για τους εμβολιασμένους. Οι κανόνες και οι περιορισμοί για τους μικτούς χώρους δεν θα αλλάξουν, ενώ οι εμβολιασμένοι θα έχουν πλήρη ελευθερία σε όλες τις δραστηριότητες: «Για τους ανοικτούς χώρους θα έχουμε πλήρη λειτουργία και θα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο σε όσους έχουν μη εμβολιασμένους ή δεν έχουν νοσήσει. Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν».

Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

Η κυβέρνηση δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ κορονοϊού. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

Πηγή: newsbreak.gr

Πηγή: true.gr