Οφέλη της Φράουλας για την Υγεία της Καρδιάς και τη Διαχείριση της Χοληστερόλης
Η καθημερινή κατανάλωση φράουλων μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την καρδιομεταβολική υγεία, ιδιαίτερα για εκείνους που βρίσκονται σε αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Critical Reviews in Food Science and Nutrition», οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυτοθρεπτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες και φυτικές ίνες, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, καθώς και στη μείωση της φλεγμονής.
Η ερευνητική ομάδα, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Ρομπέρτα Χολτ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, πραγματοποίησε ανάλυση 47 κλινικών δοκιμών και 13 μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2000 και 2023, με στόχο να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα των επιπτώσεων της φράουλας στην ανθρώπινη υγεία. Η Δρ. Χολτ επεσήμανε ότι η τακτική κατανάλωση φράουλας όχι μόνο μειώνει τη χοληστερόλη, αλλά συμβάλλει επίσης στη μείωση της φλεγμονής, ενός βασικού παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Ειδικά για τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών, μια ημερήσια δόση φράουλας, είτε φρέσκια είτε κατεψυγμένη είτε λυοφιλοποιημένη, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς. Βελτιώνοντας τον μεταβολισμό των λιπιδίων και μειώνοντας τη συστηματική φλεγμονή, οι φράουλες προσφέρουν μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για την υποστήριξη της καρδιοαγγειακής υγείας.
«Οι φράουλες παρέχουν μια σειρά από φυτοθρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως φαινόλες, πολυφαινόλες, φυτικές ίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες» αναφέρει η Δρ. Χολτ. Αυτή η ανασκόπηση υποδεικνύει ότι οι φράουλες είναι περισσότερες από έναν απλό γκουρμέ συνοδευτικό, καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες για την υγεία μας.
Πηγή: naftemporiki.gr