Ανθρώπινη Υγεία και Διαστημικές Συνθήκες: Νέα Μελέτη για τις Επιπτώσεις στη Καρδιά
Τεχνολογία & Επιστήμη

Ανθρώπινη Υγεία και Διαστημικές Συνθήκες: Νέα Μελέτη για τις Επιπτώσεις στη Καρδιά

Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης της στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», αναδεικνύοντας μια νέα, άγνωστη μέχρι τώρα παρενέργεια της διαμονής στο Διάστημα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τη μελέτη, μετά από έναν μόνο μήνα στο Διάστημα, ο τεχνητός ανθρώπινος καρδιακός ιστός αδυνάτισε, τα μοτίβα «χτύπων» του έγιναν ακανόνιστα, ενώ υπέστη και μοριακές και γενετικές αλλαγές που μιμούνταν τη διαδικασία της γήρανσης.

Οι ερευνητές, προκειμένου να διερευνήσουν αυτές τις διευρυμένες επιπτώσεις, έστειλαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έναν εργαστηριακά δημιουργημένο καρδιακό ιστό με ενσωματωμένους αισθητήρες. Αυτοί οι αισθητήρες κατέγραφαν δεδομένα σχετικά με την κατάσταση του ιστού. Μετά από 12 ημέρες, η δύναμη των καρδιακών συστολών είχε μειωθεί σημαντικά. Όταν ο ιστός επιστράφηκε στη Γη, συγκρίθηκε με παρόμοιο ιστό που είχε παραμείνει σε γήινες συνθήκες, αποκαλύπτοντας τις σημαντικές παρενέργειες που προκάλεσε η παραμονή σε μικροβαρύτητα.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ότι η μικροβαρύτητα μπορεί να έχει σφοδρές επιπτώσεις στην καρδιά. Ο καρδιολόγος Τζόσεφ Γου από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, επικεφαλής της ομάδας, αναφέρει ότι το αποτέλεσμα μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για την κατανόηση των μοριακών οδών πίσω από τις επιβλαβείς συνέπειες της διαστημικής πτήσης στην καρδιά των ανθρώπων. Η έκθεση στο Διάστημα έχει ήδη αποδείξει ότι ορισμένοι αστροναύτες εμφανίζουν μεταβολές στον καρδιακό παλμό, γεγονός που απαιτεί πλέον μια πιο σε βάθος μελέτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τη χρήση της καινοτόμου μεθόδου που περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μηχανικής καρδιάς, η έρευνα δεν καταγράφει άλλες σημαντικές καρδιοαγγειακές αλλαγές, όπως η πίεση στις αρτηρίες. Ωστόσο, αυτή η διάταξη έχει τη δυνατότητα να μελετήσει πώς άλλα όργανα συμπεριφέρονται σε συνθήκες μικροβαρύτητας και υψηλής ακτινοβολίας.

Για το μέλλον, η ερευνητική ομάδα προγραμματίζει να στείλει μεγαλύτερο αριθμό ιστών καρδιάς και άλλων οργάνων στο Διάστημα, με σκοπό να εξετάσει σε βάθος τις επιπτώσεις της διαστημικής πτήσης. Ανυπομονούν επίσης να δοκιμάσουν θεραπευτικά σχήματα που ενδεχομένως να αναιρέσουν ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr