Ούτε στις 7 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown ή το άνοιγμα των σχολείων, εκτίμησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

«Προτεραιότητα είναι να μην χάσουμε συνανθρώπους μας», τόνισε, επισημαίνοτας πως τα κρούσματα ελαττώνονται, αλλά υπάρχει μία διαφορά φάσης ανάμεσα στην πτώση των κρουσμάτων και στην πτώση των διασωληνωμένων και των θανάτων που αποτελεί το κύριο κριτήριο.

«Θα περιμένουμε ακόμα μερικές ημέρες έτσι ώστε να ελαττωθεί η πίεση. Όταν το δούμε αυτό, θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να κουβεντιάζουμε κάποια χαλάρωση των μέτρων» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου, ο κ. Σύψας εκτίμησε ότι στις 7 Δεκεμβρίου «δεν θα ανοίξει τίποτα»: «Δεν νομίζω ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 7 μηνός θα είναι τέτοια που να μας το επιτρέψουν […] Μακάρι να γίνει, αλλά προσωπικά δεν το πιστεύω με βάση την ταχύτητα που πέφτουν οι (σ.σ επιδημιολογικές) καμπύλες».

«Χριστούγεννα θα κάνουμε και του χρόνου, δεν χάθηκε ο κόσμος. Το θέμα είναι να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε ο καθηγητής.

Για το λιανεμπόριο, ο κ. Σύψας εξέφρασε τον φόβο πως, όποτε και αν ανοίξει, θα σημειωθούν φαινόμενα «τεράστιου συνωστισμού»: «Το να λέμε ότι θα ανοίξουμε με μέτρα και αποστάσεις το βλέπω λίγο ανέφικτο. Επομένως, επειδή όταν ανοίξει το λιανεμπόριο θα υπάρξει συνωστισμός και διασπορά του ιού, η οποία θα δώσει νέα κρούσματα σε 15 ημέρες μετά το άνοιγμα της αγοράς, όσο πιο κοντά στην εορταστική περίοδο ανοίξουμε, τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε».

Τέλος, για τον κλάδο της εστίασης, σχολίασε πως οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν σημεία υπερμετάδοσης και θα είναι οι τελευταίες που θα ανοίξουν, αν και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες: «Δυστυχώς, όσα μέτρα και να πάρουν οι αγαπητοί επαγγελματίες είναι ένα σημείο υπερμετάδοσης, το είδαμε και στην εστίαση και τα μπαρ, στη διασκέδαση και τα γυμναστήρια.»

Πηγή: true.gr