Με την αναλογική εκτίμηση του Δεκεμβρίου να έχει απόλυτη επιτυχία, ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε στη δημοσιότητα την εκτίμησή του για τον καιρό του Ιανουαρίου 2021.

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ γνωστοποίησε τους χάρτες ανάλυσης των καιρικών συνθηκών του Ιανουαρίου, χωρισμένους ανά πενθήμερα. Αναλυτικά όσα έγραψε:

Η ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2021 BΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ

Φίλες και φίλοι καλησπέρα και χρόνια πολλά!

Τρομερά ενδιαφέρουσα η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο ημισφαίριο τις τελευταίες ημέρες αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα Θα εξακολουθήσει να έχει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον και όλες τις επόμενες ημέρες αν όχι εβδομάδες.

Πολλά τα μηνύματά σας στα οποία μου ζητάτε να προχωρήσω σε μία αναλογική εκτίμηση και για το μήνα Γενάρη.

Για να είμαι ειλικρινής θα πρέπει να σας πω ότι εκτός από ενδιαφέρουσα είναι και πολύ δύσκολη η αποκρυπτογράφηση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων ακόμα και για τις επόμενες ημέρες καθώς μέσα σε όλα έχουμε σε εξέλιξη και το φαινόμενο της αιφνίδιας στρατόσφαιρικής θέρμανσης που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθιστώντας κάθε προσπάθεια εκτίμησης του καιρού ακόμα και για λίγες ημέρες μπροστά μία τεράστια πρόκληση!

Επειδή όμως μου αρέσουν οι προκλήσεις είπα να δω κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει η αναλογική μέθοδος και στην περίπτωση αυτή! Παραθέτω λοιπόν τους χάρτες της αναλογικής μου εκτιμήσης για το μήνα Γενάρη 2021 χωρίς όμως επεξηγήσεις ώστε να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης από κάποια sites στα γραφόμενά μου.

Θα υπάρξει όμως συχνά ανάλυση στο κατά πόσο πλησιάζει η συγκεκριμένη μηνιαία εκτίμηση την πραγματικότητα ή όχι, με λεπτομέρειες μέσα από τη σελίδα μου στο Facebook

Οι χάρτες με τίτλο «Geop 500hPa & pression au sol» αποτελούν χάρτες εκτίμησης της ισοβαρικής επιφάνειας των 500hpa αλλά και της επιφάνεις της συγκεκριμένης προγνωστικής περιόδου και αφορά κυρίως επαγγελματίες και ερασιτέχνες μετεωρολόγους!

Για τους υπόλοιπους φίλους πολύ πολύ πολύ γενικά: όσο πιο κιτρινοπορτοκαλί είναι τα χρώματα στους συγκεκριμένους χάρτες τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα για καλύτερο καιρό (για τη χώρα μας) και το αντίθετο με τα υπολοιπα χρώματα!

Οι χάρτες με τίτλο «Temperature a 850hpa» χρησιμεύουν για την ανάλυση των αερίων μαζών από θερμοκρασιακής πλευράς (οσο πιο ανοιχτά προς το κίτρινο οι θερμές μάζες και προς το μπλε οι ψυχρές αέριες μάζες)

Η Αναλογική μέθοδος, βασίζεται στην μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης Madden-Julian (MJO) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα η οποία και δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη σε συνδυασμό και με την λεπτομερή ανάλυση και σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη ώστε να δώσει μια πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τις επόμενες 25-30 ημέρες!

Oπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι εντελώς πειραματική και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ οπότε καλό θα είναι να ΜΗΝ χρησιμοποιηθεί ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!

Μη μου στέλνετε σας παρακαλώ ανάλογες μηνιαίες εκτιμήσεις που δεν εμπεριέχουν χάρτες ανά πενθήμερο- δεκαήμερο, αλλά κυρίως μη μου στέλνετε κείμενα με μηνιαίες καιρικές εκτιμήσεις τα οποία είναι γραμμένα με άκρως διπλωματικό τρόπο για να εμπεριέχουν όλες τις πιθανές καιρικές εκδοχές.

Οι δε μεμονομένοι δήθεν μηνιαίοι χάρτες είναι κατά την ταπεινή μου άποψη είτε copy-paste είτε σκοπό έχουν να σας ρίξουν στάχτη στα μάτια καθώς όπως είναι λογικό, είναι αδύνατο να αποτυπωθεί η καθημερινή κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων για 30 μέρες σε έναν μόνο χάρτη!

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

Δείτε στην γκάλερι τους χάρτες του Σάκη Αρναούτογλου με την πιθανή εξέλιξη του καιρού στη διάρκεια του Ιανουαρίου 2021:

Πηγή: true.gr