Την οργή σύσσωμης της πολιτείας αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η αδιανόητη ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επιβολή εξοντωτικών προστίμων στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60. Η κυβέρνηση αφού δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, τώρα τους τιμωρεί καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, διαφορετικά θα «πέφτει» μηνιαίο χαράτσι 100 ευρώ, μέτρο το οποίο χαρακτηρίζεται εκτός από εκδικητικό, και εισπρακτικό.

Η επιβολή της υποχρεωτικότητας με ποινή, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στους νομικούς κύκλους, με τους συνταγματολόγους να τονίζουν ότι το μέτρο είναι παράνομο. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Γιώργος Κασιμάτης ο οποίος κατακεραυνώνει τη νέα πρακτική, κάνοντας λόγο για παράνομη και αντισυνταγματική πράξη.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου τόνισε μιλώντας στο newsbomb.gr, ότι ο εξαναγκασμός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας γιατί παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο: «Δεν επιτρέπεται να γίνονται παρεμβάσεις στο σώμα χωρίς συναίνεση. Παραβιάζονται όλες οι αρχές της δημοκρατίας. Όταν επιβάλλεται αναγκαστικά ένα μέτρο, καμία επέμβαση στο σώμα δεν γίνεται χωρίς συναίνεση. Για να γίνει, θα πρέπει να είναι ευρύτατα διαδεδομένη λοιμώδης νόσος που θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και να ξέρουμε ακριβώς την επικινδυνότητά της» δήλωσε ο συνταγματολόγος.

Πηγή: newsbreak.gr

Πηγή: true.gr