Στα μέσα Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που φτάνει έως και τα 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που δεν έχουν επαναπροσληφθεί ή επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου. Στα τέλη Ιουλίου θα λάβουν την αποζημίωση οι μισθωτοί σε αναστολή στις επιχειρήσεις εστίασης, πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών, τουρισμού.

Ειδικότερα σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων και πληρωμών, από 7 Ιουλίου έως και 31 Ιουλίου θα υποβάλλονται οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις – χωρίς δηλαδή να χρειάζεται προηγούμενη δήλωση εργοδότη – στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr από τους εποχικούς εργαζόμενους που:

· δεν έχουν ακόμη επαναπροσληφθεί ή επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου

· δεν θα επαναπροσληφθούν φέτος καθώς το ξενοδοχείο στο οποίο εργάστηκαν το 2019 δεν θα επαναλειτουργήσει

Οι ημερομηνίες των πληρωμών Εργασίας είναι: 16/7, 23/7, 30/7 6/8

Δεδομένου ότι οι πληρωμές θα γίνονται σταδιακά, όσοι υποβάλλουν τις πρώτες ημέρες και μετά τις 7 Ιουλίου την υπεύθυνη δήλωσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr, προφανώς αυτοί θα είναι που θα πληρωθούν και πρώτοι.

Μονομερή υπεύθυνη δήλωση υποβάλλουν οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων είτε για όλο τον μήνα Ιούνιο είτε για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους εντός Ιουνίου.

Οι εργαζόμενοι που επαναπροσλήφθηκαν και στη συνέχεια τέθηκαν σε αναστολή πρέπει να υποβάλλουν δύο δηλώσεις, τη μονομερή αλλά και δεύτερη δήλωση σε συνέχεια της δήλωσης αναστολής από τον εργοδότη τους.

Την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου ξεκινούν και οι υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων και εργοδοτών στον επισιτισμό, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό, τις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικών ξενοδοχείων – καταλυμάτων και τις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Ιουνίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης ΔΗΛΩΣΗΣ μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση στο σύστημα «Εργάνη».

Αντίθετα οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον μήνα Ιούνιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) και εντός των συγκεκριμένων προθεσμιών.

Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης προγραμματίζεται για τις 27 και 28 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα νέο χρονοδιάγραμμα θα ισχύσει για την πληρωμή της κρατικής επιδότησης του προγράμματος «Συν – Εργασία» για όσους μισθωτούς εντάχθηκαν στον μηχανισμό το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ειδικότερα, δίνεται παράταση για την υποβολή στην ΕΡΓΑΝΗ της Ορθής Επανάληψης της Αίτησης /Δήλωσης Ένταξης στον Μηχανισμό Συν-Εργασία για την Α’ ΦΑΣΗ, για αναδρομική τροποποίηση ημερομηνίας ένταξης, υπό την προϋπόθεση να έχει γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου, μέχρι 6/7/2020.

Για παράδειγμα, αν δηλωθεί νέα ημερομηνία ένταξης η 17/6/2020, ενώ αρχική έχει δηλωθεί η 20/6/2020, είναι δυνατή η τροποποίηση αυτής εφόσον έχει γνωστοποιηθεί η αλλαγή του χρόνου εργασίας στον Ε4 πριν την έναρξή του στις 17/6/2020 Μετά την αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ των προϋποθέσεων ένταξης στο πρόγραμμα, η υποβολή της Β’ ΦΑΣΗΣ της Αίτησης της επιχείρησης που είναι απαραίτητη για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου έως και 13 Ιουλίου.

Πηγή: true.gr