Συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και την ειρηνική επίλυση διαφορών
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες έδωσαν εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν τις συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συζητήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία της καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε αποτίμηση της συνάντησης, τονίζοντας ότι επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα και η συνεργασία σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις χώρες τους. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό, το Κυπριακό, καθώς και οι αλληλεπίδρασεις στις σχέσεις τους.
Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την επέκταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Κάνοντας λόγο για τις πρόσφατες διπλωματικές του δραστηριότητες, ανέφερε τη συμμετοχή του σε συνάντηση με Ευρωπαίους και Άραβες ομολόγους, καθώς και τις συναντήσεις του με υπουργούς από την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Σημείωσε ότι η κατάσταση στον Λίβανο είναι ανησυχητική και ότι η Ελλάδα προτίθεται να συνεισφέρει στην αποκατάσταση της ειρηνικής κατάστασης.
Μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Ελλάδα, προκειμένου να γίνει προετοιμασία για το Ανώτατο Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε επίσης τη σημασία της αλληλεπίδρασης και της κατανόησης ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, δεδομένων των γεωπολιτικών προσκλήσεων που αντιμετωπίζουν.
Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει τις επαφές του, συμμετέχοντας σε συναντήσεις με την ηγεσία του Αραβικού Συνδέσμου και άλλες διεθνείς οργανώσεις για να συζητήσουν την κρίση στη Γάζα και τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελλάδας για την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Πηγή: naftemporiki.gr