Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις για νέα σκληρά μέτρα από αύριο, Κυριακή, κοσμοσυρροή παρατηρείται στο Σύνταγμα.

Οικογένειες, ζευγάρια, ηλικιωμένοι περπατούν στους στολισμένους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, με τους ειδικούς -και όχι μόνο- να παρατηρούν αυτές τις αντιδράσεις με κομμένη την ανάσα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Φαίνεται ότι η ανακοίνωση νέου σκληρού lockdown για μια βδομάδα από αύριο, 3 Ιανουαρίου έως 10 Ιανουαρίου 2021 αντί να προβληματίσει τους πολίτες, αφού αποτελεί απόδειξη ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αν δεν επιδεινώθηκε μέσα στις γιορτές, σίγουρα δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη βελτίωση, τους… έβγαλε στους δρόμους.

Πιο σωστά δεν τους κράτησε στο σπίτι, αφού όλες τις ημέρες των γιορτών η πλατεία Συντάγματος και κεντρικά σημεία του κέντρου της Αθήνας κάθε άλλο παρά θύμιζαν έρημη πόλη, όπως θα έπρεπε με βάση τις συστάσεις των ειδικών και τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Οι selfies στο στολισμένο Σύνταγμα κατέκλυσαν τα social media, χωρίς να είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι για μια καλή φωτογραφία πρέπει να βγάλεις τη μάσκα και να εκμηδενίσεις την απόσταση από τον διπλανό σου.

Αδιάσειστο στοιχείο για τον πανικό που επικρατούσε τις μέρες των γιορτών στους δρόμους αποτελούν οι παρακάτω φωτογραφίες (από τις 30/12 η πρώτη και από το απόγευμα στις 24/12 η δεύτερη):

Τη στιγμή που γιατροί και κυβέρνηση τόνιζαν ότι η εικόνα που θα έπρεπε να εμφανίζει το κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων όλες τις ώρες της ημέρας ήταν αυτή:


Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος λάτρης του γρίφου βρείτε τις διαφορές για να εντοπίσει ότι οι δύο εικόνες δεν έχουν καμία σχέση. Οι τελευταίες εικόνες με την άδεια Αθήνα τραβήχτηκαν αργά το βράδυ, οπότε οι έλεγχοι της Αστυνομίας ήταν όντως πολλοί και εντατικοί προκειμένου να τηρηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22:00 μέχρι τις 05:00.

Ωστόσο μέχρι τις 22:00 ο κοροναϊος μπορούσε να εντοπίσει πολλούς στόχους : στις ουρές που υπάκουοι στο click away περίμεναν να πάρουν το πακέτο τους ή πιστοί στο take away περίμεναν να πάρουν το καφέ τους, στις γειτονιές που τα πράγματα ήταν λίγο πιο χαλαρά, οπότε το δοκιμαστήριο του συνοικιακού μαγαζιού δεν παίρνει κανείς όρκο ότι ήταν άδειο, αλλά και στους εργασιακούς χώρους που στην πλειοψηφία τους εξακολουθούν να είναι γεμάτοι, κτλ.

Η συζήτηση για το ποιος ευθύνεται για την μη απόδοση του δεύτερου lockdown είναι μεγάλη και σαφώς η επίρριψη όλων των ευθυνών στους πολίτες που δεν δείχνουν την αναγκαία ατομική ευθύνη είναι και άδικη και προκλητική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση και με ανοιχτή αυτή τη συζήτηση από αύριο εφαρμόζεται εκ νέου πιο αυστηρό lockdown με την ελπίδα να αποδώσει, και η σημερινή εικόνα να μην επαναληφθεί, γιατί αν δεν αλλάξει η κατάσταση, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, μέχρι να αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός θα ζήσουμε εφιαλτικές στιγμές.

Πηγή: true.gr