Η πλεύση του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το απόγευμα της Δευτέρας «γέννησε» και πάλι το ερώτημα για τη διαφορά του όρου σε σχέση με τα χωρικά ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Οι ίδιες απορίες είχαν ανακύψει και τον περασμένο Ιανουάριο όταν το Oruc Reis είχε ξανά πλεύσει κοντά στο Καστελόριζο.

Η ΑΟΖ ανακηρύσσεται ενώ η υφαλοκρηπίδα υπάρχει ήδη ανάμεσα σε δυο κράτη.

Η υφαλοκρηπίδα είναι το τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας. Πρόκειται για την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μέχρι το σημείο όπου εντοπίζεται κλήση 35-45 μοιρών.

Νησιά, νησίδες, βραχονησίδες, σκόπελοι που περιβάλλονται από θάλασσα όμως δεν καλύπτονται από παλίρροια έχουν υφαλοκρηπίδα. Εξαιρούνται, σύμφωνα με το ισχύον άρθρο 121 του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι βραχονησίδες και οι βράχοι που δεν μπορούν να διατηρήσουν ανθρώπινο πληθυσμό ή αυτόνομη οικονομική ζωή (καλλιέργεια ή κτηνοτροφία). Αυτοί οι βράχοι έχουν μεν αιγιαλίτιδα ζώνη, δεν έχουν όμως δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα.

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) είναι θαλάσσια έκταση μέσα στην οποία ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης πόρων. Στην ΑΟΖ δεν συμπεριλαμβάνεται η υφαλοκρηπίδα σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές.

Εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα αποτελούν οι περιπτώσεις όπου οι ακτογραμμές χωρών απέχουν λιγότερο από 400 ναυτικά μίλια (740 χλμ). Στην περίπτωση που οι ΑΟΖ αλληλοεφάπτονται, έγκειται στις χώρες που τις διεκδικούν να ορίσουν από κοινού θαλάσσια σύνορα.

Χωρικά ύδατα
Τα χωρικά ύδατα είναι η επέκταση στη θάλασσα της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας πέρα από τις ακτές της.

Θεωρούνται μέρος του εθνικού εδάφους και επί αυτών ασκείται πλήρης εξουσία από την παράκτια χώρα.

Πηγή: true.gr