Προκλήσεις και ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία στην εποχή της εξωστρέφειας και της τεχνολογίας
Οι προκλήσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων στους πρωτογενείς και δευτερογενείς τομείς, τη στήριξη της εξωστρέφειας, την προώθηση της καινοτομίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της 1ης Ενότητας του 3ου Οικονομικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής. Οι ομιλητές του πάνελ, υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Βέργαδου, Διευθυντή Τομέα ΜΜΕ & Ενημέρωσης ΣΕΒ, έδωσαν έμφαση στις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα.
Η πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), Ιουλία Τσέτη, επισήμανε ότι «η μόνη σταθερά σε ό,τι βιώνουμε είναι η αβεβαιότητα». Ανέφερε πως οι επενδύσεις πρέπει να επιταχυνθούν και να συνδυαστούν με την τεχνολογική πρόοδο και την ανάγκη για ένα πιο ψηφιακό και πράσινο μέλλον. Υπογράμμισε τη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ ανέφερε ότι τα αυξανόμενα κόστη και οι ρυθμιστικές προκλήσεις, όπως η υπερφορολόγηση, δυσχεραίνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του METRO, τόνισε τη σπουδαιότητα της υγιούς επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη. Επίσης μίλησε για τις επενδύσεις της εταιρείας στην ενεργειακή αυτονομία μέσω φωτοβολταϊκών, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι χρονοβόρες, κάτι που επηρεάζει και τους μικρούς παραγωγούς.
Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, επεσήμανε την ανάγκη η ελληνική επιχειρηματικότητα να στραφεί προς την εξωστρέφεια. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη μέσω των ακινήτων είναι ουσιαστική και ότι οι εξελίξεις στον τομέα κατασκευών μετά την οικονομική κρίση απαιτούν οργανωμένες προσπάθειες εκ μέρους των εταιρειών.
Ο Θεόδωρος Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής στην Τράπεζα Πειραιώς, υπογράμμισε τη σημασία της απορρόφησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι το 38% των κονδυλίων προορίζεται για έργα πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Η ανάγκη για γρήγορη υλοποίηση των έργων είναι επιτακτική καθώς οι προθεσμίες είναι περιορισμένες.
Με το γενικότερο πλαίσιο σε εξέλιξη, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η συνεργασία και η ανεξαρτησία απόλιγες προκλήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαρκή αειφορία και ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία.
Πηγή: naftemporiki.gr