Η γερμανική βιομηχανία συγκεντρώνει σοβαρούς κινδύνους καθώς οι εξαγωγές έχουν πέσει κατά 0,3% το 2023, λόγω της πτώσης της παγκόσμιας ζήτησης και των γεωπολιτικών εντάσεων. Η κυβέρνηση εκτιμά μια μικρή περαιτέρω συρρίκνωση κατά 0,1% για την τρέχουσα χρονιά. Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Hans Boeckler, οι ενδεχόμενοι δασμοί της τάξης του 20% μπορεί να πλήξουν την παραγωγή στη Γερμανία κατά μια ποσοστιαία μονάδα μέσα στα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής τους.
Σε περίπτωση εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα ενδέχεται να μειωθούν σχεδόν κατά 9,6%. Παράλληλα, μια μελέτη από το Ινστιτούτο Ifo προβλέπει μείωση 14,9% στις γερμανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αν οι δασμοί επαχθούν στα 60% για προϊόντα από την Κίνα και 20% για άλλες χώρες. Οι τομείς που θα υποστούν τη μεγαλύτερη ζημιά περιλαμβάνουν τα γερμανικά αυτοκίνητα, τα οποία πιθανότατα θα δουν μείωση 32% στις εξαγωγές τους, καθώς και τα φαρμακευτικά προϊόντα με πιθανή πτώση 35%.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, σχεδιάζει να επιβάλει ενιαίους δασμούς 10% και 20% σχεδόν σε όλες τις εισαγωγές, ενώ οι δασμοί σε αγαθά προερχόμενα από την Κίνα μπορεί να φτάσουν το 60% και πάνω. Αυτές οι πολιτικές ενδέχεται να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να δει πτώση 1,5% στο ΑΕΠ της αν απαντήσει το μπλοκ με αντίστοιχους δασμούς.
Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα είναι η μοναδική χώρα της G7 που δε θα έχει αναπτύξει την οικονομία της για δύο συνεχόμενα έτη. Η πιθανή εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, τον κύριο εμπορικό της εταίρο, θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή της. “Αν αυξηθεί ο προστατευτισμός των ΗΠΑ, τότε θα μειωθούν οι μεσοπρόθεσμες πηγές ανάπτυξης για τη Γερμανία”, δήλωσε ο Γιάκομπ Φουνκ Κίρκεγκορ από το Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας Peterson.
Η γερμανική οικονομία, εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, θα μπορούσε να υποφέρει σημαντικά αν οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία συνεχίσουν να οδηγούν σε μεγαλύτερο προστατευτισμό. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε πρόσφατα ότι η γερμανική ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από εξαγωγές και ότι αυτή η βάση αντιμετωπίζει προβλήματα. Πηγή: naftemporiki.gr