Η συνεχιζόμενη πρόκληση των κόκκινων δανείων και οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες
Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να μειώσουν τον δείκτη των κόκκινων δανείων σε ποσοστό λίγο πάνω από 5%, ωστόσο τα ρίσκα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν.
Η πρόσφατη άνοδος των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, άσκησε πιέσεις στους ισολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αυτό το διάστημα θα μπορούσε να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού τους και να απαιτήσει αυξημένες προβλέψεις. Οι συνθήκες διαμορφώνονται έτσι ώστε ο συνδυασμός χαμηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και υψηλών επιτοκίων να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για νέα δάνεια καθώς και την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων.
Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, η αυξημένη δαπάνη δανεισμού που έχει παρατηρηθεί στα τελευταία τρίμηνα έχει ήδη επηρεάσει την αγορά ακινήτων στην περιοχή του ευρώ, ιδιαίτερα στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων. Αυτό ενδεχομένως να εκθέσει κάποιες κατασκευαστικές εταιρείες σε ζημίες και να έχει αντίκτυπο στο πιστωτικό κίνδυνο για αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες.
Αναφορικά με την ελληνική εμπειρία, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του προγράμματος «Ηρακλής» στη μείωση των κόκκινων δανείων. Η εφαρμογή του είχε σαφή θετική επίδραση, καθώς συνέβαλε στην ταχεία εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών. Προτού εισαχθεί το πρόγραμμα, οι τράπεζες δεν κατάφερναν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα των στοιχείων τους, καθώς η μείωση των κόκκινων δανείων προερχόταν κυρίως από διαγραφές.
Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η ρύθμιση «Ηρακλής» άλλαξε το τοπίο, όπως και για τα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα, όπου η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων είναι ακόμα πιο απαιτητική. Αν και οι τράπεζες σημείωσαν σημαντικές ζημίες, αυτές ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με τις πωλήσεις δανείων. Ταυτόχρονα, ωφελήθηκαν από μειωμένες κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω των εγγυημένων τίτλων από το Ελληνικό Δημόσιο, οι οποίοι έχουν μηδενικό συντελεστή στάθμισης κινδύνου.
Πηγή: naftemporiki.gr